Știri 24 ianuarie 2020

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sf. Ierarh Bretanion, episcop al Tomisului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia duminică, Sf. Liturghie la mănăstirea Sf. Nicolae și Sf. Bretanion de lângă localitatea 23 August, de la ora 8.30.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la prima Unire a Principatelor Moldovei şi Munteniei.
Această unire reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române.
Actul solemn al acestui eveniment a fost marcat odată cu sosirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în capitala Bucureşti.
Astfel, la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a românilor şi momentul în care ţara noastră primeşte numele de România.
Statul naţional român s-a format treptat, astfel că a început cu Unirea din 1859 şi s-a încheiat în 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român va fi încununată de victorie.

Unirea Principatelor Române este sărbătorită astăzi la Constanța printr-o serie de manifestări.
Acestea se desfășoară în Piața Ovidiu.
Astfel, până luni, la ora 9:00, sunt blocate următoarele artere de acces în zona peninsulară: strada Marcus Aurelius la intersecția cu strada Dimitrie Cantemir; strada Sulmona la intersecțiile cu străzile Vasile Canarache, C.A. Rosetti, Mircea cel Bătrân, bulevardul Tomis și strada Traian, strada Revoluția din 22 decembrie 1989 la intersecția cu strada Crângului și strada Arhiepiscopiei cu strada Crângului.

Autobuzele CT Bus circulă astăzi în program de week-end.
Potrivit companiei, transportul public se desfășoară în intervalul orar 05:45 – 23:00.
Chioșcurile de bilete funcționează conform programului normal.
Măsura este luată întrucât astăzi este zi de sărbătoare legală.

Autobuzele CT BUS sunt dezinfectate pentru a preveni transmiterea unor boli.
Acțiunea are loc periodic cu un concentrat de suprafață, pentru uz uman și veterinar, cu spectru larg de aplicare.
După ce substanța a fost aplicată, ușile autobuzului se închid aproximativ jumătate de oră, informează Primăria Constanța.
Acțiunile suplimentare de dezinfecție în mijloacele de transport în comun vor continua până la primăvară.

Ministerul Sănătăţii va elabora o strategie naţională dedicată pacienţilor cu arsuri.
Aceasta va avea scopul de a asigura asistenţa medicală la standarde europene în cazul acestora, a afirmat secretarul de stat Horaţiu Moldovan.
Miercuri a fost organizată o primă întâlnire a grupului de lucru care s-a constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru problematica pacienţilor cu arsuri.

În centrele de transfuzii ar trebui să se lucreze și în week-end.
Declarația aparține ministrului Sănătății, care propune reorganizarea și modernizarea sistemului astfel încât bolnavii să nu mai moară pentru că nu au sânge.
Pe lângă personal suplimentar, este însă nevoie și de aparatură modernă și centre noi.
Un raport al Comisiei Europene arată că în România, o pungă de sânge nu poate fi urmărită de la donator până la primitor. Sângele trece prin laboratoare, depozite și spitale, iar pe acest traseu pot apărea erori fatale.

Casa de Pensii anunță simplificarea procedurilor pentru ieşirea la pensie.
De anul acesta, cetățenii aflați în prag de pensionare nu mai sunt obligați să obţină de la angajatori şi să depună la dosar adeverinţele care dovedesc vechimea în muncă.
Acest lucru este posibil deoarece Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Casa Naţională de Pensii au, începând cu data de 1 ianuarie, acces direct în REVISAL, baza de date cu toţi angajaţii din România, gestionată de Inspecţia Muncii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept