Știri 6 ianuarie 2020

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul.
În acel moment s-a auzit din cer glasul lui Dumnezeu-Tatăl, care a mărturisit despre Hristos că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt s-a pogorât peste el în chipul unui porumbel.
Totodată şi Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii.
Astfel, din acel moment, Iisus se arată lumii ca fiind Mesia, Mântuitorul, cel profeţit şi aşteptat de către poporul Israel.
Primele menţiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul 3, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea Stromata întâi, dar şi în Constituţiile Apostolice, unde Boboteaza este menţionată alături de Naşterea şi Învierea Domnului.
Marii cuvântători ai secolelor 4-5 ne-au lăsat predici celebre la Bobotează, iar pe la anul 400 sărbătoarea era ţinută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentaţiile artistice.
Mai târziu, Biserica obişnuia ca botezul catehumenilor să se facă în ziua de Bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii şi denumirea de luminare sau sărbătoarea luminilor.
Rânduiala bisericească prevede ca astăzi preoţii să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfinţirii mari a apei, iar credincioşii pot folosi agheasma mare până la Odovania Praznicului de pe 14 ianuarie.
Totodată, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoţii aruncă după slujbă trei cruci în apă.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.30, se va merge în procesiune până la Cazinou, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia la ora 12, Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 16.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din orașul Ovidiu.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Cora Brătianu, de la ora 17.30.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Techirghiol, de la ora 8.30.

ANM a emis o atenționare cod galben de intensificări ale vântului pentru sud-estul țării.
Aceasta este valabilă până la ora 22.00.
Astfel, în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și în sudul Moldovei, vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 – 65 km/h, iar pe arii restrânse, îndeosebi pe litoral, rafalele vor depăși 75…80 km/h.
Intensificări ale vântului vor mai fi în sud-estul țării și în această noapte, dar și în cursul zilei de mâine, în general cu viteze de 40…50 km/h, iar pe litoral rafalele vor depăși 55…60 km/h.

Zeci de mii de pensionari vor primi pensiile pentru luna ianuarie cu o întârziere de câteva zile.
Cei care primesc pensia prin intermediul Poştei vor avea de aşteptat în jur de 5 zile în plus faţă de data obișnuită, din cauza sărbătorilor de iarnă.
Compania anunță că poștașii vor aduce pensiile între 10 și 20 ianuarie.
Cei care nu vor fi găsiți acasă, vor trebui să ridice banii de la poștă ulterior, dar nu mai târziu de 22 ianuarie.

CFR a ieftinit biletele pentru călătoriile efectuate de vineri până duminică, pe orice rută tur-retur şi la orice tip de tren.
Reducerea este cuprinsă între 15 și 35%, în funcţie de numărul de weekenduri pentru care se cumpără tichetele într-o lună.
Biletul de weekend poate fi achiziţionat numai de la casele de bilete din gări şi de la agenţiile de voiaj CFR.
De asemenea, la Trenurile Zăpezii de pe Valea Prahovei, reducerile de weekend se vor aplica în toate zilele săptămânii, până pe 28 februarie.

Legea care le dă puteri sporite polițiștilor va intra în vigoare pe 26 ianuarie.
Noile reglementări detaliază modul în care polițiștii pot intra în locuință, fără mandat.
De asemenea, se majorează de 3 ori amenda pentru cei care refuză să se legitimeze, de la 500 la 1500 de lei.
Noua lege majorează și amenda pentru cei care tulbură ordinea și liniștea publică de două ori în 24 de ore, astfel că poate ajunge la 3000 de lei.

Tichetele de vacanță au devenit un bun care se tranzacționează pe piața liberă.
Autoritățile le atrag atenția celor dispuși să încalce legea că pot primi amenzi foarte mari.
Prețurile la care voucherele sunt vândute pe internet sunt mai mici decât valoarea lor reală, în medie cu 4-5 sute de lei.
Astfel de practici sunt încurajate și de unii hotelieri care le acceptă.
Reprezentanții agențiilor de turism spun că vor întări măsurile de control şi reamintesc că tichetele nu sunt transmisibile.
Și anul acesta, valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei.

Mașinile abandonate nu vor mai putea staționa un an în parcările publice.
Perioada în care vehiculele neutilizate vor putea staţiona în parcările publice va fi scurtată de la un an la şase luni, iar somaţiile adresate proprietarului vor putea fi afişate inclusiv la adresa de domiciliu a acestuia, conform unui proiect de hotărâre depus la Senat.
Una dintre schimbările propuse vizează și completarea definiţiei termenului „vehicule fără stăpân” pentru a include şi maşinile înmatriculate în străinătate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept