Știri 4 ianuarie 2020

Biserica Ortodoxă va prăznui luni Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine de la ora 7.00, Sfânta Liturghie, urmată la ora 9.30, de slujba de sfințire mare a apei, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Apa sfințită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni, de Bobotează.
De la ora 12.00, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde le va împărți deținuților Agheasmă Mare și va rosti un cuvânt de învățătură.
Apoi de la ora 15.00, Ierarhul nostru va fi prezent la biserica Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, din localitatea Hârșova.
De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apoi, ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Totodată, ierarhul nostru va sfinți o icoană a Maicii Domnului, replică a icoanei „Prodromița” de la Muntele Athos, care este donată Arhiepiscopiei Tomisului de către George Becali, ce va fi apoi așezată spre permanentă cinstire la mânăstirea „Prodromița”, de lângă Hârșova.
Luni, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.30, se va merge în procesiune până la Cazinou, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia la ora 12, Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 16.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din orașul Ovidiu.

Biserica Ortodoxă va prăznui marți Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia luni, slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Cora Brătianu, de la ora 17.30.
Marți, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Techirghiol, de la ora 8.30.

Vânzarea de marijuana în scop recreativ a devenit legală, de miercuri, în statul american Illinois.
Acesta a permis încă din 2018 achiziționarea de marijuana în scop medical, dar acum a devenit cel de-al 11-lea stat din SUA care permite utilizarea și vânzarea sa în scop recreativ.
Marijuana nu poate fi consumată în public, iar după intrarea în vigoare a legii, farmaciile au fost luate cu asalt de către cetățeni.

În acest an vor intra în vigoare mai multe schimbări ale Codului Rutier.
Între acestea se numără necesitatea ca cei care vor să obțină permis de conducere să aibă cel puțin 10 clase, dar și obligativitatea ca persoanele în vârstă să facă controale medicale mai des.
Noile reglementări ale Codului Rutier prevăd și ca cei care sunt prinși vorbind la telefon în timp ce se află la volan să poată fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Amenzile rutiere au crescut de miercuri, cu peste 50 la sută.
Legea pe care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament în decembrie prin care punctul de amendă era înghețat și pentru anul acesta la 145 de lei a fost atacată de la Curtea Constituțională, astfel că nu poate fi promulgată.
În consecință, prevederea din Codul rutier care stabilește punctul de amendă la 10 la sută din valoarea salariului minim, adică 223 de lei, a intrat în vigoare.

Șoferii de autobuz, troleibuz și vatmanii s-ar putea pensiona mai devreme.
Un proiect de lege prevede reducerea vârstei de pensionare pentru șoferii de autobuz, troleibuz și vatmani până la 55 de ani, cel puțin 24 de zile lucrătoare pe an concediu de odihnă și zile libere plătite cu ocazia unor evenimente familiale pentru aceste categorii de angajați.
Proiectul este înregistrat, pentru debzatere, la Senat, ca prim for legislativ sesizat, iar Camera Deputaților este decizională în acest caz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept