Știri 3 ianuarie 2020

Biserica Ortodoxă va prăznui luni Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia duminică de la ora 7.00, Sfânta Liturghie, urmată la ora 9.30, de slujba de sfințire mare a apei, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Apa sfințită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni, de Bobotează.
De la ora 12.00, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde le va împărți deținuților Agheasmă Mare și va rosti un cuvânt de învățătură.
Apoi de la ora 15.00, Ierarhul nostru va fi prezent la biserica Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, din localitatea Hârșova.
De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apoi, ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Totodată, ierarhul nostru va sfinți o icoană a Maicii Domnului, replică a icoanei „Prodromița” de la Muntele Athos, care este donată Arhiepiscopiei Tomisului de către George Becali, ce va fi apoi așezată spre permanentă cinstire la mânăstirea „Prodromița”, de lângă Hârșova.
Luni, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.30, se va merge în procesiune până la Cazinou, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia la ora 12, Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 16.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din orașul Ovidiu.

Biserica Ortodoxă va prăznui marți Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia luni, slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Cora Brătianu, de la ora 17.30.
Marți, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Techirghiol, de la ora 8.30.

Companiile petroliere au ieftinit de miercuri benzina şi motorina cu 32 de bani pe litru.
Astfel, potrivit Monitorului Preţurilor Carburanţilor, benzina standard costă 5,24 lei pe litru, iar motorina costă 5,5 lei pe litru.
Preţurile diferă cu plus/minus 10% de la o benzinărie la alta.
La începutul lunii decembrie, Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2020.

Traficul rutier va fi restricționat în perioada sărbătorii de Bobotează.
Astfel, de mâine, de la ora 18:00 și până luni, la ora 14:00, se va restricționa circulația autovehiculelor pe strada Arhiepiscopiei, tronsonul delimitat de strada Profesor Doctor Ion Cantacuzino și bulevardul Regina Elisabeta.
De duminică, de la ora 16:00 și până luni la ora 14:00, se va interzice parcarea autovehiculelor, în perimetrul de siguranță, respectiv strada Revoluția din 22 Decembrie 1989 – strada Remus Opreanu, bulevardul Regina Elisabeta.
Luni, traficul rutier va fi restricționat în intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Revoluția din 22 Decembrie 1989 și în parcarea de la Poarta 1.

Copiii tratați cu antibiotic în primele 6 luni de viață sunt predispuși la alergii.
Un studiu american arată că din cauza distrugerii florei intestinale de către antibiotice, bebelușii sunt mai predispuși să facă alergii la diferite alimente, astm sau alergii cutanate.
Limitarea administrării de antibiotice pentru infecții virale simple, cum sunt răcelile, ar putea fi un prim pas în prevenirea apariției alergiilor la copii.
Studiul a fost realizat pe baza informațiilor din fișele medicale a aproximativ 800.000 de copii născuți între 2001 și 2013.

Noile reguli pentru cartelele preplătite au fost amânate.
Guvernul a decis prelungirea până la 31 martie 2020 a termenului până la care operatorii de telefonie mobilă pot vinde cartele preplătite fără a solicita date cu caracter personal. Potrivit ministrului transporturilor, Lucian Bode, o ordonanță adoptată în septembrie prevede că de la 1 ianuarie 2020 operatorii de telefonie mobilă sunt obligaţi, la comercializarea cartelor preplătite, să solicite date cu caracter personal.
Ordonanţa a fost însă atacată la Curtea Constituţională, iar până acum CCR nu s-a pronunţat în privinţa ei.

Salariul minim brut a crescut din acest an.
Acesta se majorează de la 2.080 la 2.230 de lei.
Pentru cei cu studii superioare, însă, salariul minim brut nu crește.
De asemenea, punctul de amendă, care ar fi trebuit să rămână la nivelul de anul trecut, va fi mai mare, atâta timp cât legea care prevede înghețarea valorii acestuia a fost atacată la CCR.
Tot din acest an, alocațiile pentru copii cresc cu rata medie a inflației.

Franţa a interzis, de miercuri, utilizarea farfuriilor, paharelor şi beţişoarelor de urechi din plastic.
De anul viitor se va interzice şi folosirea a altor produse din plastic, cum ar fi tacâmurile şi paiele de băut.
Sunt primii paşi anunţaţi de guvernul de la Paris către ţinta de a transforma Franţa într-o ţară fără produse din plastic de unică folosinţă, până în anul 2040.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept