Știri 13 decembrie 2019

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.
S-a născut în anul 1624, cel mai probabil în oraşul Suceava, într-o familie de mazili.
În anul 1649, după încheierea studiilor, s-a retras la Mănăstirea Probota, unde a fost tuns în monahism.
Aici şi-a început activitatea cărturărească, cu traducerea, pentru prima oară în româneşte, a Istoriilor lui Herodot.
La începutul anului 1658 a fost hirotonit episcop de Huşi, iar doi ani mai târziu, a fost instalat pe scaunul episcopal al Romanului.
A revizuit traducerea Septuagintei, realizată de spătarul Nicolae Milescu la Constantinopol, iar în jurul anului 1665 a început să lucreze la “Psaltirea în versuri” şi la “Viaţa şi petrecerea sfinţilor”.
Astfel, Sfântul Dosoftei este cel dintâi ierarh moldovean care a pus bazele procesului de pătrundere a limbii române în Biserică, prin înlocuirea slavonei bisericeşti.
După 11 ani de păstorire la Roman, în anul 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.
S-a mutat la Domnul în anul 1693 şi a fost înmormântat la Biserica “Naşterea Domnului” din Zolkiew, în Polonia.
Sfântul Ierarh Dosoftei a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2005.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în comuna Nicolae Bălcescu.
Ierarhul nostru va sfinți pictura paraclisului „Izvorul Tămăduirii”, construit lângă biserica „Sfinții Arhangheli” din localitate, de la ora 7.45.
De asemenea, vor fi sfințite două capele mortuare, biblioteca parohiei și monumentul Eroilor, ridicat în curtea bisericii, apoi va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8.45.

Arhiepiscopia Tomisului și Primăria Constanța organizează o acțiune umanitară.
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, până duminică se organizează o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18, la biserica Sf. Vasile cel Mare din Constanța, din zona Inel 2.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt Marian Bostan.
Invitați vor fi artistul Lucian Colareza, Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Adrian Clinciu, corul Colegiului de Arte Regina Maria din Constanța, dirijat de profesor Inga Postolache, Grupul Vocal ”Giocoso” al Centrului Cultural Județean Constanța, Teodor Burada, dirijat de profesor Rodica Iftime și corul ”Belcanto” al Școlii gimnaziale nr. 39, Nicolae Tonitza, dirijat de profesor Titiana Miriță.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate pentru doi copii cu grave probleme de sănătate.

Astăzi este Ziua Tipografului Român.
La 13 decembrie 1918, circa 600 de tipografi bucureşteni au realizat o manifestaţie în care solicitau condiţii socio-economice pentru munca pe care o desfăşurau şi libertate pentru presă.
În urma evenimentului, zeci de tipografi şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi doar pentru ca au revendicat condiţii mai bune de muncă şi de trai.

Familiile preoților Arhiepiscopiei Tomisului sunt așteptate să doneze sânge.
Acțiunea va avea loc marți, la ora 12:00, la sediul Centrului Regional de Transfuzii Constanța.
Arhiepiscopia Tomisului se află în parteneriat cu CRTS Constanța, din martie anul trecut și până în prezent a organizat mai multe campanii de donare în cadrul parohiilor.

Regulamentul de acces în zona Peninsulară a fost suspendat definitiv de către Curtea de Apel Constanța.
Agenţii economici care-şi desfăşoară activitatea în această zonă au cerut în instanță suspendarea și anularea hotărârii de consiliu privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară.
Potrivit regulamentului, aceasta era separată în două părți: zone exclusiv pietonale și zone ocazional carosabile.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti.
Acesta a fost oferit de către Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Reşedinţa Patriarhală, în sala „Muzeul Patriarhilor”.
Oficialul a evidenţiat sprijinul Patriarhului „pentru toate categoriile vulnerabile, pentru copii, vârstnici, bolnavi, pentru familii”.
La rândul său, Patriarhul României a mulţumit pentru buna cooperare existentă între Patriarhie şi Primărie „în domeniul cultural, social filantropic şi edilitar”.

Românii sunt cei mai religioși din Europa.
Potrivit unui sondaj, mai mult de jumătate dintre români se declară foarte religioși, iar 44% dintre ei spun că se roagă zilnic.
Țara noastră este urmată de Armenia, Georgia, Grecia și Rep. Moldova.
Cei mai puțin religioși europeni sunt cehii, danezii și estonienii.
Analiza a fost realizată pe patru criterii: prezența la slujbele religioase, frecvența rugăciunii, credința în Dumnezeu și importanța religiei în viața omului.

Asociația Pride România a fost amendată cu 2000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că a defăimat religia ortodoxă într-un spectacol de teatru.
În cadrul acestei manifestări actorii au apărut îmbrăcați parțial în haine monahale, ținând pe genunchi un tablou în care era reprezentat Iisus și pe care au tăiat ceapă.
Reprezentanții Asociației Pride s-au apărat spunând că nu au aplicat niciun tratament preferențial pentru vreun cult religios sau altul și că spectacolul a fost doar o formă de exprimare artistică.
În replică, reclamanții au acuzat folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine spunând că ”reprezintă un act anticreștin de maximă gravitate, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări artistice”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept