Știri 6 decembrie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Acesta este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii şi a trăit pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian.
Pentru blândeţea şi milostenia lui, dar şi pentru înţelepciunea deprinsă din învăţătura creştină, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Liciei din Turcia de astăzi.
Din cauza persecuţiilor romane anticreştine, Sfântul Nicolae a fost şi el întemniţat şi apoi eliberat odată cu edictul de la Milan al sfântului împărat Constantin cel Mare.
În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la sinodul I ecumenic de la Niceea.
Tradiţia bisericească păstrează şi câteva minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae, dintre care cea mai importantă este ajutorul dat unor fecioare care erau în pericol de a se prostitua din cauza sărăciei.
De aici a apărut şi obiceiul ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să îşi pregătească ghetuţele pentru a primi daruri din partea Moşului Nicolae.
Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
Conform datelor statistice, peste 800.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.
De asemenea, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la pește.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sf. Nicolae din Câmpulung Moldovenesc.

Biserica Ortodoxă o va cinsti mâine pe Sfânta Muceniță Filofteea de la Curtea de Argeș.
Cu acest prilej, astăzi, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia taina Sfântului Maslu la biserica Sfânta Filofteia din cartierul Km-4, de la ora 19:00.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Mihail și Gavriil din Topraisar, de la ora 8.30, care va primi și cel de-al doilea hram, Sfânta Muceniță Filofteia.
Credincioșii vor putea cinsti veșmântul Sfintei Filofteia, aflat spre închinare la acest lăcaș de cult.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion, din apropierea localității 23 August, de la ora 8:30.

Locuitorii orașului Negru Vodă sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura mâine, la Clubul Pensionarilor, între orele 8.30 – 13.30.
Aceasta este organizată de către CRTS Constanța și Primaria Orașului Negru Vodă.

Arhiepiscopia Tomisului și Primăria Constanța organizează o acțiune umanitară.
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, până pe 15 decembrie se organizează o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Peste 90% dintre pietonii români traversează neregulamentar cel puţin de câteva ori pe an.
De asemenea, aproape jumătate recunosc că traversează neregulamentar de mai multe ori pe lună, arată un sondaj, la care au participat peste 16.200 de respondenţi.
Cu toate acestea, 7 din 10 sunt de acord că acest obicei este unul periculos, iar riscurile cresc şi mai mult în perioada de iarnă, atât din punct de vedere al pietonilor, cât şi al şoferilor.

Anul viitor, 90% din cutremurele înregistrate în zona seismică Vrancea ar putea fi prezise.
O companie israeliană va monitoriza această regiune, cu ajutorul unei tehnologii revoluţionare, de anticipare a seismelor.
Această tehnologie a fost testată deja în Turcia şi Grecia şi şi-a dovedit utilitatea.
Majoritatea cutremurelor de acolo au fost prezise cu 4 până la 8 ore înainte de a se produce.
Universitatea Politehnică Bucureşti este partener al acestui proiect în România.

Mai multe programe de prevenție pentru cancer şi hepatită vor fi lansate în țara noastră din bani europeni.
Acestea sunt în valoare de 103 milioane de euro și privesc trei tipuri de cancer – mamar, de col uterin şi de colon – şi hepatitele B şi C.
Ministrul sănătăţii, Victor Costache, a evocat raportul Comisiei Europene, care arată situaţia dezastruoasă în care se găseşte sistemul sanitar din România.
Victor Costache a afirmat că programele vor începe să funcţioneze efectiv în al doilea trimestru al anului viitor.

Deputaţii au votat eliminarea supraccizei la carburanți, de anul viitor.
Parlamentarii sunt avertizați însă, că nivelul accizelor coboară prea mult, sub pragul minim admis de legislația europeană.
Dacă legea se va aplica în forma actuală, economiștii sunt de părere că Guvernul va fi obligat să crească accizele anul viitor.
Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, pentru a intra în vigoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept