Ştiri 10 mai 2011

Astăzi a avut loc festivitatea de premiere a concursului naţional de creaţie creştină „Copilul în familie”.
Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Arhiepiscopal, unde au participat câştigătorii locului I ai etapei pe protopopiat din cele şase protoierii ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Aceştia sunt Maria Enache, la secţiunea Literară şi Nicolae Stroe, la sesiunea Pictură.
Ei ne vor reprezenta la etapa naţională a concursului, ce va avea loc pe data de 20 mai, la Patriarhia Română.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a ţinut un cuvânt de învăţătură.

Concursul „Copilul în familie” face parte din proiectul „Hristos împărtăşit copiilor” şi este organizat cu prilejul anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii.

S-au stabilit candidaţii pentru scaunul de Arhiepiscop de Alba-Iulia.
Aceştia sunt Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului.
Ei au fost aleşi de către Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului care s-a întrunit ieri în şedinţă specială.
Lista finală a candidaţilor va fi înaintată Sfântului Sinod, care se va întruni în şedinţa de lucru, pe 19 mai, pentru a-l alege, prin vot secret, pe viitorul Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Guvernul vrea să vândă casele de stat mai scump, aproape de preţul pieţei.
Stabilirea unei noi proceduri de calcul al valorii de vânzare a locuinţelor de stat a fost propusă în Parlament şi avizată de Executiv.
Propunerea este ca valoarea de vânzare a unei locuinţe construite din fondurile statului să fie stabilită de către autoritatea locală raportată la preţul pieţei, cu recomandarea ca în aceste mecanism să fie implicat un expert autorizat.
Argumentul invocat este că, prin stabilirea unei proceduri de calcul care să majoreze sumele obţinute din vânzări de locuinţe, s-ar asigura un venit mai mare la buget pentru construirea de locuinţe noi.

Românii preferă serviciile medicale din privat.
Un studiu arată că cei mai mulţi români preferă să apeleze la serviciile medicale din privat, fiind tot mai indignaţi de serviciile medicale din sistemul de stat.
Românii chestionaţi au motivat alegerea pentru privat astfel: condiţiile civilizate şi curăţenia – 46%, atitudinea personalului medical – 43%, timpul scurt de aşteptare – 40%, aparatura performantă – 34%, profesionalismul cadrelor medicale – 30%, dar şi absenţa plăţilor informale – 29%.
Cele mai accesate servicii medicale private sunt: cele de imagistică medicală, ginecologie, serviciile de cardiologie, medicina muncii, dermatologie şi gastroenterologie.

O invenţie românească prin care pentru dializă este folosit propriul organism a fost premiată la Geneva.
În această metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, fără a mai fi nevoie de aparat, astfel că dializa o face organismul.
Studiile au dovedit că aceasta este o metodă viabilă care permite nu numai scăderea costurilor acestui tratament, dar şi o îmbunătăţire evidentă a calităţii vieţii bolnavilor din dializă.
În România există aproape 10.000 de pacienţi dializaţi pentru insuficienţă renală cronică, iar costul terapiei, suportat de CNAS, depăşeşte o sută de milioane de euro pe an.

Uniunea Europeană vrea sa combată obezitatea prin etichete noi pentru alimente.
Noile informaţii de pe etichetă vor ajuta consumatorii să fie mai informaţi, având drept scop combaterea bolilor de nutriţie.
Potrivit propunerii legislative, va fi obligatorie înscrierea conţinutului nutriţional, urmând a exista un tabel cu un anumit format, care se va aplica la fel în toate statele membre.
După ce va fi votată, directiva va fi aplicată într-o perioadă de trei ani, pentru marii producători.

Preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 şi 2015.
Potrivit şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, preţurile la gaze urmează să fie liberalizate în etape, până în 2013 în cazul companiilor, iar în cazul populaţiei, preţurile vor fi liberalizate din 2013 în 2015.
Şeful FMI a mai precizat că autorităţile se vor alinia definiţiei europene privind consumatorii casnici şi categoriile pentru care se acordă subvenţii.

Noua lege a asistenţei sociale va reduce numărul de categorii de ajutoare sociale.
Astfel, cele 54 de ajutoare sociale, care în prezent sunt plătite de Ministerul Muncii, vor fi regrupate, urmând să existe nouă tipuri.
De asemenea, legea prevede ca ajutoarele sociale să fie acordate numai după evaluarea veniturilor monetare realizate de persoane, dar şi după evaluarea bunurilor şi imobilelor deţinute.
Documentul mai prevede şi facilităţi de acces la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, dar şi sancţiuni dure pentru cei care refuză un loc de muncă.

Mitingul poliţiştilor a fost amânat pentru săptămâna viitoare.
Decizia vine în urma discuţiilor cu deputaţii de la Putere şi din Opoziţie, care au amânat până săptămâna viitoare votul privind disponibilizările în Ministerul de Interne.
Scopul protestului care trebuia să aibă loc astăzi, este sensibilizarea parlamentarilor pentru a da un vot negativ Proiectului de Lege care prevede disponibilizări.

Meteorologii anunţă temperaturi de vară la sfârşit de săptămână.
Ei spun că temperaturile vor ajunge până la 25 de grade celsius, iar ploile vor mai înceta.
Temperaturile au crescut în majoritatea zonelor ţării, astfel încât ne apropiem de normalul acestei perioade şi vor continua să crească până spre sfârşitul săptămânii.
Potrivit ANM, încălzirea va continua şi în prima parte a săptămânii viitoare.

Ordonanţa privind obligativitatea cauciucurilor de iarnă a trecut de Senat.
Cea mai importantă schimbare este cea privind daunele produse infrastructurii rutiere ca urmare a utilizării de anvelope de vară pe timp de iarnă.
Potrivit variantei iniţiale, acestea urmau să fie suportate de societatea de asigurare la care era asigurat vehiculul vinovat.
În cazurile în care plafonul maxim de despăgubire era depăşit, administratorul drumului urma să-şi recupereze banii de la conducătorul auto.
Senatorii au decis, însă, eliminarea acestei ultime prevederi.

Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei la energia termică.
Astfel, factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la sfârşitul anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a precizat însă că Guvernul român va menţine la acelaşi nivel sau va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept