Știri 28 noiembrie 2019

Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9:30, la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin, împreună cu un sobor de ierarhi din țară și din străinătate.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostol Petru și Pavel, de la ora 8:30, urmată de o slujbă de Te Deum, cu prilejul zilei naționale.

Moaștele Sfântului Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului au sosit la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, în această noapte, de la ora 23.
Mâine dimineață, de la ora 8, la catedrală se va oficia slujba Acatistului și a Ceasurilor, iar de la ora 9,30 se va săvârși Taina Sfântului Maslu.
Sfintele moaște vor rămâne spre închinare, până mâine după-amiază, când vor fi duse la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei.

Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, de la orele 18:00, la Casa de Cultură din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului demarează proiectul școlar județean „Aleg să fiu responsabil!”.
Acesta a debutat astăzi la Liceul teoretic Callatis din Mangalia și se va desfășura în școli și licee din județul Constanța, în două etape, pe parcursul anului școlar 2019-2020.
Astfel, în primul semestru vor avea loc activități specifice sub egida „Educația tinerilor prin responsabilitate și relaționare”, iar în al doilea semestru vor avea loc activități sub titlul „Filantropia creștină – bucuria de a dărui”.
Proiectul este realizat cu prilejul declarării anului 2020 – „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” în Patriarhia Română.

Arhiepiscopia Tomisului și Primăria Constanța organizează o acțiune umanitară.
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, până pe 15 decembrie va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Traseele unor linii de autobuze CT Bus se modifică temporar.
Astfel, de astăzi și până duminică, cu ocazia manifestărilor de 1 Decembrie, liniile 100 și 100C vor circula după următorul program: între orele 09:00 – 11:00 acestea vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Bratianu-zona ICIL și Bulevardul Tomis -zona Dacia; între orele 11:00 și 12:00 linia 100 se va suspenda pe perioada manifestărilor, iar linia 100C va circula pe ruta: Carrefour – Bd. Lăpușneanu – Bd. Tomis – str. Răscoalei 1907 – Bulevardul Ferdinand și Gara C.F.R.
De asemenea, între orele 12:00 și 14:00 autobuzele vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Brătianu și Bd. Tomis. Linia 44 se segmentează pe traseul: – Poarta 1 – Str. Mihai Viteazu – Str I.G.Duca – Str. Țepes Vodă și retur; – Str. Ștefăniță Vodă – Bvd. Aurel Vlaicu – Str.Baba Novac – Casa de Cultură și retur, iar linia 51 se segmentează pe traseul: – Poarta 1 – Str. Mihai Viteazu – Str. I.G.Duca – Str. Țepeș Vodă și retur; – Halta Traian – Str. Eliberării – Casa de Cultură și retur.
După ora 14:00, autobuzele vor reveni la programul normal.

Circulația rutieră va fi restricționată duminică în Constanța, în contextul desfășurării manifestărilor de 1 Decembrie.
Astfel, sâmbătă, de la ora 16:00, vor fi interzise oprirea și staționarea autovehiculelor pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, între străzile Nicolae Iorga și I.L. Caragiale.
De asemenea, astăzi și duminică, de la ora 09:00, traficul rutier va fi restricționat total, pentru toate categoriile de autovehicule, pe tronsonul delimitat de bulevardul Alexandru Lăpușneanu respectiv bulevardul 1 Decembrie 1918, între bulevardul. I.C. Brătianu și bulevardul Tomis.
Excepție vor face mijloacele de transport în comun- CT BUS care vor circula, în interval orar 09:00 – 14:00.

Mai multe piețe din orașul Constanța vor intra în renovare.
În aceste zile, se lucrează la reabilitarea trotuarelor și a platoului din fața pieței Pescăruș din cartierul Faleză Nord.
În scurt timp vor începe și lucrările de renovare a clădirii în care funcționează magazinele, precum și a spațiilor în care comercianții își expun marfa pe tarabe.
Și piața Tic-Tac din zona Tomis Nord va intra în renovare în perioada următoare.
Conform proiectului Primăriei, vor fi amenajate spații de desfacere moderne, săli de activități și o terasă circulabilă cu jardiniere.

Amenzile pentru bicicliști vor fi reduse.
Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege.
Astfel, în loc de amenzi cuprinse între 870 și 1.160 lei, bicicliștii vor plăti pentru nerespectarea normelor de circulație, amenzi cuprinse între 580 și 725 lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept