Știri 27 noiembrie 2019

Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9:30, la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin, împreună cu un sobor de ierarhi din țară și din străinătate.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 8.30, urmată de o slujbă de Te Deum, cu prilejul zilei naționale.

Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, de la orele 18:00, la Casa de Cultură din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului demarează proiectul școlar județean „Aleg să fiu responsabil!”.
Acesta va debuta mâine la Liceul teoretic Callatis din Mangalia și se va desfășura în școli și licee din județul Constanța, în două etape, pe parcursul anului școlar 2019-2020.
Astfel, în primul semestru vor avea loc activități specifice sub egida „Educația tinerilor prin responsabilitate și relaționare”, iar în al doilea semestru vor avea loc activități sub titlul „Filantropia creștină – bucuria de a dărui”.
Proiectul este realizat cu prilejul declarării anului 2020 – „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” în Patriarhia Română.

Traseele unor linii de autobuze CT Bus se modifică temporar.
Astfel, de mâine și până duminică, cu ocazia manifestărilor de 1 Decembrie, liniile 100 și 100C vor circula după următorul program: între orele 09:00 – 11:00 acestea vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Bratianu-zona ICIL și Bulevardul Tomis -zona Dacia; între orele 11:00 și 12:00 linia 100 se va suspenda pe perioada manifestărilor, iar linia 100C va circula pe ruta: Carrefour – Bd. Lăpușneanu – Bd. Tomis – str. Răscoalei 1907 – Bulevardul Ferdinand și Gara C.F.R.
De asemenea, între orele 12:00 și 14:00 autobuzele vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Brătianu și Bd. Tomis.
După ora 14:00, autobuzele vor reveni la programul normal.
Linia 44 se segmentează pe traseul: – Poarta 1 – Str. Mihai Viteazu – Str I.G.Duca – Str. Țepes Vodă și retur; – Str. Ștefăniță Vodă – Bvd. Aurel Vlaicu – Str.Baba Novac – Casa de Cultură și retur, iar linia 51 se segmentează pe traseul: – Poarta 1 – Str. Mihai Viteazu – Str. I.G.Duca – Str. Țepeș Vodă și retur; – Halta Traian – Str. Eliberării – Casa de Cultură și retur.

Persoanele care trăiesc lângă drumuri aglomerate sunt expuse la creşterea riscului de cancer pulmonar.
Un raport britanic demonstrează că proximitatea faţă de drumurile aglomerate creşte riscul de cancer pulmonar şi poate să afecteze dezvoltarea plămânilor copiilor cu până la 14%.
Cercetarea a fost realizată în 13 oraşe diferite din Marea Britanie şi Polonia și sugerează că poluarea atmosferică poate contribui la o creştere a riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi bronşită.

Circulația rutieră va fi restricționată duminică în Constanța, în contextul desfășurării manifestărilor de 1 Decembrie.
Astfel, astăzi și sâmbătă, de la ora 16:00, vor fi interzise oprirea și staționarea autovehiculelor pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, între străzile Nicolae Iorga și I.L. Caragiale.
De asemenea, mâine și duminică, de la ora 09:00, traficul rutier va fi restricționat total, pentru toate categoriile de autovehicule, pe tronsonul delimitat de bulevardul Alexandru Lăpușneanu respectiv bulevardul 1 Decembrie 1918, între bulevardul. I.C. Brătianu și bulevardul Tomis.
Excepție vor face mijloacele de transport în comun- CT BUS care vor circula, în interval orar 09:00 – 14:00.

Salariul minim pentru anul 2020 va creşte la nivel net cu 83 de lei.
Afirmația aparține şefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
El a mai spus că o creştere a salariului minim brut pe ţară cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o creştere de 0,3%, iar la nivelul inflaţiei un impact moderat de până în 0,1%.
Mai mult, Guvernul Orban va elimina salariul diferențiat în funcție de studii.

Liceul Tehnologic „ION PODARU” din oraşul Ovidiu organizează mâine, o serie de activități cu ocazia Zilei școlii, patronată de Sf. Apostol Andrei.
La acest eveniment vor participa Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, primarul orașului Ovidiu,l George Scupra, Roxana Lupu, interpreta rolului principal din filmul „Maria, Regina României” și reprezentanți ai altor instituții din județul Constanța.
Evenimentul cuprinde mai multe secțiuni: comunicări ştiinţifice ale elevilor şi cadrelor didactice, lucrări artistico-plastice, teatru și film, colinde şi cântece religioase, expoziţie de pictură.
Activitatea se desfășoară în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Primăria Orașului Ovidiu, Centrul Cultural ”Elena Roizen” Ovidiu și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Canabisul ar putea fi folosit în scopuri medicale, în țara noastră.
Senatul a adoptat tacit proiectul de lege.
Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii achiziţionează toată producţia internă de plante de canabis şi asigură distribuirea acestora către persoanele juridice autorizate.
Ministerul Agriculturii ar urma să stabilească, prin ordin, condiţiile de cultivare a plantei de canabis şi criteriile privind calitatea culturilor.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Contribuabilii cu datorii la bugetul local beneficiază de facilități fiscale.
Potrivit SPIT, aceștia trebuie să îndeplinească până pe 15 decembrie inclusiv, următoarele condiții: – achitarea integrală a tuturor obligațiilor bugetare principale restante la 31 decembrie 2018 inclusiv; – achitarea integrală a tuturor obligațiilor bugetare, cu termene de plată cuprinse între 1 ianuarie 2019 și 15 decembrie 2019 inclusiv și depunerea cererii de anulare a accesoriilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept