Știri 21 noiembrie 2019

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au adus la Templul lui Solomon din Ierusalim pe fiica lor, Fecioara Maria, în vârstă de trei ani.
În acest fel, Sfinţii Părinţi au împlinit făgăduinţa făcută lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor dărui spre slujire lui Dumnezeu.
Fecioara Maria a rămas la Templu până la vârsta de 15 ani, când a fost logodită cu dreptul Iosif.
Sărbătoarea, denumită popular şi VOVIDENIA sau OVIDENIA a fost instituită în amintirea sfinţirii unei biserici din Ierusalim de către patriarhul Iustinian, biserică ce era închinată momentului aducerii la Templu a Sfintei Fecioare.
Primul hram al acestei biserici s-a serbat la data de 21 noiembrie a anului 543, iar de atunci această sărbătoare se prăznuieşte întotdeauna pe 21 noiembrie.
Ea fost generalizată în tot Orientul înainte de secolul 7, iar în Apusul creştin în perioada secolelor 15-16.
Pentru bucuria acestei sărbători, Biserica a hotărât astăzi dezlegare la peşte.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, cu prilejul hramului paraclisului, de la ora 8:30.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți sâmbătă o troiță cu clopotniță și casa mortuară a parohiei Înălțarea Domnului din comuna Ion Corvin, jud. Constanța, de la ora 8:15, apoi va oficia Sf. Liturghie.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Gheorghe, aduse de la mănăstirea Sf. Ap. Filip și la Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Colilia, de la ora 8.30.
Tot duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvărși slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu la biserica Sf. Ecaterina din localitatea Tuzla, de la ora 16, cu prilejul hramului, și va sfinți capela mortuară a parohiei.
De asemenea, în noaptea de duminică spre luni, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Ecaterina din cartierul Tomis Plus, care își va serba ocrotitoarea spirituală.

Marți, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Stelian Paflagonul.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia luni slujba Vecerniei și va sfinți capela mortuară a bisericii „Sfântul Stelian” din localitatea Săcele, de la ora 16:00.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Stelian, aduse spre închinare de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului și Primăria Constanța organizează o acțiune umanitară în perioada 25 noiembrie-15 decembrie.
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Astăzi este Ziua Mondială a Televiziunii.
Aceasta marchează data la care, în anul 1996, a avut loc, sub egida Naţiunilor Unite, primul Forum Mondial al Televiziunii.
Prin programele variate pe care le oferă, de la cele culturale sau ştiinţifice până la cele de divertisment, televiziunea ne informează, educă şi distrează.
ONU încurajează ca misiunea posturilor tv să fie una paşnică, de promovare a valorilor democratice.
Cu o istorie de peste un secol la nivel mondial, în România televiziunea a început să emită alb-negru în ultima zi a anului 1956.

Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați sâmbătă, între orele 9:00 -13:00 la sediul CRTS, din incinta Spitalului Județean Constanța.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Salariile din Educaţie ar putea fi majorate de la 1 ianuarie 2020.
Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban.
El a mai spus că nivelul salariului minim din România ar putea creşte cu aproximativ 7%, dacă formula de calcul va fi determinată de rata inflaţiei şi indicele de creştere a preţurilor de consum.
Potrivit premierului, formula va fi definitivată în această săptămână.

Nou-născuții din Constanța pot beneficia de lapte praf gratuit.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică anunță medicii de familie că există pe stoc cutii de lapte praf care urmează să fie distribuite nou-născuților, în cadrul programului național de sănătate a femeii și copilului „Profilaxia distrofiei la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni”.
Medicii de familie care au înscriși pacienți în primul an de viață pot transmite solicitări către direcție.
Laptele praf se acordă gratuit, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii care nu beneficiază de lapte matern.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept