Știri 18 noiembrie 2019

Biserica Ortodoxă va prăznui joi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, care-și serbează hramul paraclisului, de la ora 8.30.
Sâmbătă de la ora 8:15, Ierarhul nostru va sfinți o troiță cu clopotniță și casa mortuară a parohiei Înălțarea Domnului din comuna Ion Corvin, jud. Constanța, apoi va oficia Sf. Liturghie.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Gheorghe, aduse de la mănăstirea Sf. Ap. Filip și la Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Colilia, de la ora 8.30.
Tot duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvărși slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu la biserica Sf. Ecaterina din localitatea Tuzla, de la ora 16, cu prilejul hramului, și va sfinți capela mortuară a parohiei.
De asemenea, în noaptea de duminică spre luni, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Ecaterina din cartierul Tomis Plus, care își va serba ocrotitoarea spirituală.

Astăzi este Ziua Mondială a Prematurității.
La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de naşteri premature.
Aceasta este cea mai importantă cauză a mortalităţii bebeluşilor iar 75% din aceşti bebeluşi ar putea fi salvaţi cu ajutorul echipamentelor medicale performante.
În România, mor anual, în medie, 1900 de copii mai mici de un an, adică un copil la fiecare 5 ore.
De asemenea, 20% din bebeluşii născuţi la maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa sunt prematuri și doar o treime dintre mame sunt în evidenţa unui doctor, care să le supravegheze sarcina.

Sensul de circulație pe strada Prieteniei s-a schimbat de astăzi.
Potrivit Primăriei Constanța sensul unic s-a instituit dinspre strada Solidarității spre strada Eliberării.
Măsura a fost luată pentru decongestionarea traficului rutier în cartierul Inel II, în contextul în care strada Dumitru Marinescu a redevenit artera cu dublu sens de mers.
Șoferii sunt rugați să manifeste atenție sporită, să respecte semnificația indicatoarelor de circulație și să nu afecteze siguranța și fluența traficului.

Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați sâmbătă, între orele 9:00 -13:00 la sediul CRTS, din incinta Spitalului Județean Constanța.
Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Abuzul de antibiotice dezechilibrează organismul și întărește bacteriile.
Avertizarea vine din partea președintelui Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
În opinia sa, lipsa de informare la zi, precum şi presiunea pacienţilor asupra medicilor se numără printre motivele pentru care acestea sunt prescrise în exces.
Alexandru Rafila a mai spus că antibioticele nu sunt analgezice sau antiinflamatorii, adică nu se folosesc pentru reducerea febrei la o răceală sau pentru ameliroarea durerii, iar folosirea lor necorespunzătoare generează bacterii multirezistente şi complică foarte mult situaţia pacientului.

Exercițiile fizice sunt benefice pentru creier.
Conform unor studii, mişcarea îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi memoria şi ajută la refacerea neuronilor.
De asemenea, ajută la reducerea stresului, controlul nivelului de zahăr din sânge, îmbunătăţeşte somnul şi reduce riscul de accident vascular.
Studiile au arătat că impactul cel mai mare îl au exerciţiile de intensitate medie sau mare care durează între 45 şi 60 de minute.

Românii cumpără din ce în ce mai multe mașini ecologice.
Vânzările de autoturisme ecologice au crescut cu peste 50% în primele 10 luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut.
Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme, românii au cumpărat anul acesta aproape 5.300 de maşini electrice sau hibrid, iar ponderea acestui segment de autovehicule în total pe piaţa autohtonă se apropie de 4%.

Dependenţa de cumpărături ar trebui recunoscută ca o afecţiune psihică.
Așa arată un studiu specialitate realizat în Marea Britanie.
Sindromul cumpărăturilor este cunoscut de mai multe decenii, dar a căpătat un nou sens în epoca internetului, în prezent afectând una din 20 de persoane.
Specialiştii mai spun că acest sindrom este o afecţiune mintală distinctă şi necesită tratament specific.
În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au analizat datele provenite de la peste 100 de pacienţi, care au cerut ajutor de specialitate pentru dependenţa de cumpărături, şi au descoperit că aceştia se confruntă cu niveluri mai ridicate de depresie şi anxietate.

Parlamentul European cere Poloniei să respingă proiectul care interzice educația sexuală în școli.
Printr-o rezoluție, Parlamentul și-a exprimat „profunda preocupare” în legătură cu acest proiect de lege care prevede pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani pentru predarea educației sexuale în școli.
Totodată, rezoluția „încurajează toate țările Uniunii Europene să asigure o educație sexuală completă și adecvată vârstei”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept