Știri 15 noiembrie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi de la Neamţ.
S-a născut pe 21 decembrie 1722, în familia protoiereului din oraşul Poltava din Ucraina.
De tânăr a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Kiev, după care a venit în Ţările Române, unde a învăţat limba română la schiturile Dălhăuţi, Trăisteni şi Cârnu.
De aici, a mers la Muntele Athos, unde a devinit pustnicul Paisie şi a fost hirotonit ieromonah, după care a întemeiat o obşte monahală de 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi.
În anul 1763 a venit în Moldova, la mânăstirea Dragomirna, cu o parte dintre ucenici şi a întemeiat o obşte de 350 de monahi.
Aici a tradus o parte dintre scrierile Sfinţilor Părinţi, şi a devenit astfel ctitorul Filocaliei în limbile română şi slavonă.
Totodată, a introdus isihasmul în viaţa monahală de obşte şi a dezvoltat un nou curent teologic-monahal numit paisianism.
În anul 1775, datorită ocupaţiei austriecilor, obştea Sfântului Paisie s-a mutat la mânăstirea Secu, iar apoi la Neamţ, datorită creşterii numărului de călugări.
În ziua de 15 noiembrie a anului 1794, Sfântul Paisie s-a mutat la Domnul, la vârsta de 72 de ani.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a proclamat canonizarea Sfântului Paisie în anul 1988, iar cinstirea sa se face în toate ţările ortodoxe.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji duminică la Medgidia.
Astfel, Ierarhul nostru va sfinți demisolul viitoarei biserici cu hramul Nașterea Maicii Domnului, de la ora 8.30, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Nectarie și Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura mâine, în localitatea 23 August.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Caminul Cultural, de pe strada George Călinescu din localitate, între orele 08.30-13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța și Primăria 23 August.

Lucrările de reabilitare pe Bulevardul Mamaia continuă!
Potrivit Primăriei Constanța este vorba despre porțiunea cuprinsă între străzile I.Gh. Duca și Mihai Viteazul, unde se lucrează la refacerea trotuarelor cu pavele și borduri moderne.
De asemenea, se intervine și în zona de spațiu verde de pe marginea trotuarelor și din scuarurile care delimitează sensurile de mers.
Pentru a nu îngreuna intervenția utilajelor, locuitorii orașului sunt rugați să nu parcheze autoturismele în zona în care se desfășoară lucrări și să respecte semnificația indicatoarelor rutiere.

Tipărirea şi distribuţia de carduri europene de sănătate sunt reluate de astăzi.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții CNAS.
Ei au mai precizat că în acest sens a fost semnat un acord-cadru pentru o perioadă de trei ani.
Cardul acoperă doar serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă.
Pentru anumite servicii este posibil să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral.

Alergatul regulat reduce riscul de moarte timpurie.
Oamenii de știință au susţinut că practicarea regulată a alegării, indiferent de distanţă sau viteză, reduce substanţial riscul unui deces timpuriu.
O echipă mixtă, din Australia, Thailanda şi Finlanda, a examinat informaţii despre aproape 250.000 de persoane şi au descoperit că alergarea, indiferent de durată, reduce cu 27% mortalitatea.

Stresul micşorează centrul memoriei din creier.
Este una dintre concluziile unui studiu prezentat la Congresul de neurologie din Azerbaijan.
Stresul, simptomele depresive, dar şi obezitatea, diabetul sau problemele renale pot prezice o evoluţie mai rea după un accident vascular cerebral.
După 65 de ani, o femeie din 3 şi un bărbat din 4 fac AVC sau demenţă.
Cei optimişti, care se relaxează, fac mişcare şi scapă de kilogramele în plus pot reduce şi nivelul toxic de cortizol indus de stres.
Datele arată că România are cea mai mare mortalitate prin accident vascular cerebral din Europa.

Mai multe meserii sunt pe cale de dispariție.
Firmele nu mai găsesc sudori, strungari, dulgheri sau operatori mașini cu comandă numerică.
În multe domenii se înregistrează o lipsă acută de personal.
În aceste condiții, firmele au depus cereri școlilor profesionale din toată țara pentru a înființa clase pentru astfel de specializări.
Agenții economici pot depune cereri pentru înființarea unor noi clase și specializări pentru anul școlar viitor, până pe 22 noiembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept