Știri 14 noiembrie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Apostol Filip.
Acesta a fost unul din cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos şi era originar din cetatea Betsaida, din Galileea.
Lui îi spune Iisus Hristos „Urmează Mie”, iar Sfântul Apostol Filip a urmat cu entuziasm această chemare, care a văzut în persoana Mântuitorului pe Mesia cel aşteptat de poporul evreu.
A îndurat mari suferinţe şi ispite în strădania de a face cunoscută vestea cea bună printre popoarele păgâne.
Sfântul Apostol Filip a fost ucis la Ierapole, prin crucificare cu capul în jos.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”, din localitatea Adamclisi, de la ora 8.15.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte și pe Sfântul Grigorie Palama.
Acesta s-a născut în anul 1296, la Constantinopol, într-o familie nobilă şi evlavioasă.
A intrat în legătură cu monahismul încă din adolescenţă, iar în anul 1326 a fost hirotonit preot.
În jurul anului 1331, Sfântul Grigorie s-a stabilit în schitul Sfântul Sava de la Athos, unde a început să scrie şi să ţină predici.
S-a mutat la Domnul în anul 1359 şi a fost proclamat sfânt prin sinodul convocat în anul 1368 de către patriarhul Filotei.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji duminică la Medgidia.
Astfel, Ierarhul nostru va sfinți demisolul viitoarei biserici cu hramul Nașterea Maicii Domnului din Medgidia, de la ora 8.30, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Nectarie și Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

Astăzi este Ziua Dobrogei.
Aceasta marchează 141 de ani de la reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern.
Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I şi anume „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.
Documentele arătau că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, face parte din România”.
Revenirea Dobrogei la statul român a avut o importanţă istorică deosebită, deoarece a devenit o cale de comunicare a României cu restul lumii.

Tot astăzi este și Ziua Mondială a Diabetului.
Aceasta are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Specialiştii spun că numărul persoanelor bolnave de diabet este în creştere.
Astfel, din anul 2008, când au fost realizate testele de screening pentru sănătatea populaţiei, au intrat în evidenţe cu aproape 50 la sută mai mulţi diabetici, faţă de câţi erau până atunci.
Medicii spun că cea mai importantă cauză a diabetului este obezitatea.
De asemenea, un stil de viaţă neadecvat, lipsa efortului fizic sau alimentaţia nepotrivită sunt factorii care favorizează apariţia diabetului.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă, în localitatea 23 August.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Caminul Cultural, de pe strada George Călinescu din localitate, între orele 08.30-13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța și Primăria 23 August.

Atenție la marile reduceri de prețuri, cum este şi Black Friday!
Avertismentul vine din partea inspectorilor de la Protecția Consumatorilor.
Aceștia recomandă cumpărătorilor să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze, iar în cazul în care consideră că drepturile le-au fost încălcate să semnaleze ANPC pentru orice abatere.

20 de construcții ridicate fără autorizație pe plajă, în zona Faleză Nord, vor fi desființate.
În urma verificărilor din teren, polițiștii locali au constatat că acestea nu aveau autorizație de construire așa că proprietarii au fost amendați, fiind dispusă ca măsură complementară și desființarea lucrărilor.
În ultimul an, polițiștii locali au aplicat în cartierul Faleză Nord alte 57 sancțiuni celor care nu au respectat disciplina în construcții.
Valoarea totală a sancțiunilor este de aproape 100 de mii de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept