Știri 13 noiembrie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Acesta s-a născut în anul 344 în cetatea Antiohia, într-o familie nobilă.
A fost atras de viaţa călugărească, astfel că în anul 374, a petrecut patru ani într-o mănăstire din Antiohia şi doi ani ca pustnic într-o peşteră, iar în anul 381 a fost hirotonit diacon şi apoi sfinţit preot.
În timpul celor doisprezece ani de slujire în rânduiala preoţească, Sfântul Ioan a devenit vestit prin predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi.
În anul 398 este ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie.
Sfântul Ioan Gură de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate şi pentru îndreptarea celor căzuţi în erezii.
S-a mutat la Domnul în anul 407, în oraşul Comane din Armenia.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur care se celebrează în Biserica de Răsărit în marea majoritate a duminicilor și sărbătorilor de peste an este un exemplu viu al harului de care a fost însufleţit acest mare părinte al Bisericii.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”, din localitatea Adamclisi, de la ora 8.15.
Duminică, Ierarhul nostru va sfinți demisolul bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului din Medgidia, de la ora 8.30, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Nectarie și Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

Astăzi este Ziua Mondială a Bibliei.
Această zi își propune să sensibilizeze conștiința publică în privința rolului pe care Sfânta Scriptură îl are în viața liturgică și formarea duhovnicească.
Sfântul Sinod a instituit această zi în anul 2006 și coincide cu ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă, în localitatea 23 August.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Caminul Cultural, de pe strada George Călinescu din localitate, între orele 08.30-13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța și Primăria 23 August.

Circulația pe strada Dumitru Marinescu, s-a reluat pe două sensuri de mers.
Aceasta a fost restricționată în urmă cu câteva săptămâni pe un singur sens de mers, pe sectorul de drum cuprins între strada Eliberării și strada Ion Roată.
Decizia a fost luată de primarul Decebal Făgădău, după o întâlnire cu agenții economici din zonă.

Amenajarea locurilor de joacă din municipiul Constanța continuă.
Este vorba despre cele de pe strada Dionisie cel Mic, Parcul Teatrului Oleg Danovski și Parcul Tomis II, unde au fost montate zilele acestea elementele noi de joacă, iar în perioada imediat următoare se vor turna cele două straturi de covor antitraumă.
În ceea ce privește spațiul de joacă de pe strada Adamclisi, în această perioadă se lucrează la infrastructură.

Cadrele medicale își vor primi la timp salariile aferente lunii decembrie.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
Premierul Ludovic Orban declara, la finalul săptămânii trecute, că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul, nici în ceea ce priveşte programele de sănătate şi nici în ceea ce priveşte bugetul CNAS.

Angajaţii care au fost expuşi la agenţi cancerigeni vor fi supravegheaţi și după încetarea activităţii.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea.
Aceasta prevede că, pentru a beneficia de un diagnostic precoce și de o abordare terapeutică care sa asigure un prognostic favorabil, starea de sănătate a acestor lucrători ar trebui verificată periodic și după încetarea expunerii sau a activităţii profesionale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept