Știri 9 noiembrie 2019

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
Acesta este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.
S-a născut în anul 1846 şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat către Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale.
Cu acest prilej, parohia Sf. Cuv. Antonie cel Mare și Iosif Mărturisitorul din Constanța, zona Galeriile Soveja, va primi în dar o raclă cu părticele din moaştele Sf. Nectarie din Eghina prin mijlocirea unor credincioşi și ctitori ai aceste biserici.
Astfel, în această noapte, de la ora 23, se va săvârși Sf. Liturghie în prezența IPS Teodosie care va sfinţi racla în care se află moaştele Sf. Nectarie.

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi și pe Sfinţii Mucenici străromâni Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat.
Aceștia au pătimit în timpul împăratului Diocleţian și au primit Botezul creştin de la Episcopul Chiril al Antiohiei.
Fiind sculptori renumiţi, au fost obligaţi să realizeze statuia zeului Asclepios.
Pentru că au refuzat, au fost supuşi la chinuri după care au fost puşi în sicrie de plumb şi aruncaţi în râul Sava.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti luni pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. M. Mc. Mina”, din Constanța, situată în parcul Tăbăcărie de la ora 8.30.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Mina aflate spre închinare permanentă la acest lăcaș de cult.

Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică populară dedicat Dobrogei.
Acesta se intitulează ”Dobroge, vatră străbună” și se va desfășura mâine, la Casa de Cultură, de la orele 17.
Printre invitați se numără Mioara Velicu, Elisabeta Turcu, Aurel Sava, Marius Cristel Marin, dar și ansamblul de dansuri ”Brâulețul”, condus de Sorin Marcu.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Casa de Cultură a Sindicatelor, Uniunea Județeană a Pensionarilor și Liceul Tehnologic C.A. Rosetti.
Intrarea va fi liberă.

Locuitorii orașului Eforie Sud sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni mâine, la Biserica ’’Nașterea Sf. Ioan Botezătorul’’ din Eforie Sud, în intervalul orar 08.30- 13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept