Știri 28 octombrie 2019

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Ierarh Iachint, mitropolitul Ţării Româneşti.
A trăit în prima jumătate a secolului al 14-lea şi fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi, sau la cetatea Păcuiul lui Soare de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Datorită ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat la Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.
Sfântul Sinod a decis canonizarea Sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.

O nouă acțiune de donare de sânge va avea loc mâine în localitatea Limanu.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni la Școala Gimnazială nr.1 din localitate, între orele 8.30 și 13.30.
De asemenea, sâmbătă, locuitorii orașului Mangalia sunt așteptați să doneze la Clubul Nautic Callatis, în același interval orar.
O donare de sânge poate salva până la trei vieți.

Urmaşii pacienţilor cu demenţă dezvoltă boala mai devreme decât părinţii lor.
Un studiu american arată că persoanele care avuseseră un părinte cu demenţă au dezvoltat simptome, în medie, cu 6 ani mai devreme decât mamele sau taţii lor.
În cazul în care ambii părinţi fuseseră diagnosticaţi cu demenţă, boala s-a instalat, în medie, cu 13 ani mai devreme în comparaţie cu vârsta părinţilor lor la diagnostic.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demenţă și afectează aproximativ 5,8 milioane de persoane în Statele Unite.
Între 10 şi 15% dintre urmaşii pacienţilor cu Alzheimer dezvoltă simptomele ale acestei boli.

Atenție la ofertele de Black Friday!
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor avertizează că de luna viitoare, odată cu apropierea reducerilor de Black Friday, se vor înmulţi ofertele, iar unii comercianţi pot să afişeze la raft reduceri false.
Multe produse sunt scumpite, pentru ca apoi preţul să fie scăzut, astfel încât cumpărătorul să fie indus în eroare.
Există însă şi soluţii – preţul produselor poate fi urmărit şi înainte de campanie sau pot fi realizate comparaţii între oferte.

Bulevardul Tomis intră de astăzi în reabilitare.
Potrivit Primăriei Constanța , până vineri, se va asfalta pe tronsonul cuprins între strada Tulcei și bulevardul Aurel Vlaicu.
Lucrările se vor derula pe timpul nopții, între orele 19:00 – 05:00, interval în care traficul va fi restricționat alternativ pe câte o bandă pe sens.
Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zona respectivă sunt rugați să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.

De astăzi, vremea se răcește în țara noastră.
O masă de aer polar se va instala în Europa, astfel că aerul rece va cuprinde iniţial estul şi centrul continentului, iar apoi se va deplasa şi în vest.
În România, temperaturile minime vor scădea treptat, iar în mai multe regiuni vor deveni negative.
Astăzi, vremea se va răci îndeosebi în nord-vestul, nordul şi centrul ţării, iar de miercuri, valorile termice vor scădea în toată ţara.

Cancelarul Angela Merkel a recunoscut că “modelul multicultural a eşuat în Germania”.
Acesta presupune coabitarea în armonie a diverselor culturi. Angela Merkel a pledat însă în favoarea migrării specialiştilor, în condiţiile în care Germania duce lipsă de mână de lucru calificată.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie germane, Hans Heinrich Driftmann, a afirmat că economia germană are nevoie de circa 400.000 de ingineri şi absolvenţi de facultate.

Leucemia ar putea fi vindecată printr-un tratament revoluționar.
Pacienţii care suferă de leucemie limfatică acută cu limfocite B în fază avansată ar putea avea acces, de anul viitor, la o terapie revoluţionară, o premieră în domeniul cercetării medicale în România.
Potrivit coordonatorului proiectului, Virgil Păunescu, rezultatele obţinute până acum în România permit trecerea în faza următoare, şi anume producerea celulelor imune modificate genetic, pentru bolvavii care nu mai au nicio şansă terapeutică.
Pacienți care, în momentul de față, nu răspund la terapie, nu supraviețuiesc, pentru că tratamentul disponibil în Statele Unite este între 500 și 800.000 de dolari, iar în Uniunea Europeană începe de la 350.000 de euro, fără complicații și spitalizare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept