Știri 16 octombrie 2019

Biserica Ortodoxă îl va cinsti vineri pe Sf. Ap. și Evanghelist Luca.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică, Sf. Liturghie la biserica Sf. Ap. și Evanghelist Luca, din localitatea Horia, de la ora 8.30.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Părintele Răzvan Andrei Ionescu va conferenția la Constanța.
Acesta va vorbi despre ”Exercițiul inteligenței între natural, artificial și duhovnicesc. Oferta eclesială de trăire a Viului prin înduhovnicirea demersului personal de cunoaștere.”
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la ora 11:00, la Sala Senatului din cadrul Campusului Universității Ovidius, sub patronajul Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
În cadrul conferinței, va avea loc și lansarea cărții intitulate ”Duhovnicie și Știință în teologhisirea Arhim. Sofronie Saharov.”
Părintele Răzvan Andrei Ionescu este coordonator al Direcției ”Teologie Ortodoxă și Știință” din cadrul Centrului Ortodox de Studii și Cercetări Dumitru Stăniloae.
Organizatorul evenimentului este preotul lector dr. Florin Spanache.

O acțiune de donare de sânge va avea loc mâine în orașul Năvodari.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din localitate, între orele 08.30- 13.30.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța și Primăria Orașului Năvodari.

Astăzi este Ziua Mondială a Alimentaţiei.
Aceasta a fost marcată de Adunarea Generală ONU, în anul 1980, deoarece s-a considerat că ‘alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane’.
Evaluarea stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011, a scos la iveală faptul că populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă.
Conform specialiştilor, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare, dar şi de calciu, magneziu şi seleniu.
Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă, astfel că 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.

Actriţa Tamara Buciuceanu a trecut la cele veșnice, ieri, la vârsta de 90 de ani.
Aceasta a fost internată cu probleme cardiace la Spitalul Elias.
Tamara Buciuceanu s-a născut la Tighina, în Republica Moldova, la 10 august 1929.
În cei peste 65 de ani de activitate a jucat pe scenele mai multor teatre din Bucureşti, precum Teatrul Odeon, la Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” sau la Teatrul de Operetă.
A debutat ca actriţă de film în ”Titanic vals”.
Tamara Buciuceanu a primit peste 20 de premii pentru interpretare.
Preşedinţia României i-a acordat, în anul 2014, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.
În același an, a fost decorată cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer și este Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti.
Dumnezeu s-o odihnească!

SPIT Constanța anunță majorări de întârziere pentru neplata obligațiilor fiscale la termenul scadent.
Instituția informează contribuabilii care nu au achitat impozitele și taxele locale până la termenul scadent că, începând cu ziua imediat următoare, se calculează majorări de întârziere în cuantum de 1% pe lună, până la data stingerii sumelor datorate, inclusiv.
Contribuabilii au posibilitatea de a achita rapid sumele datorate bugetului local accesând site-ul www.spit-ct.ro sau prin aplicația eTax Mobile SPIT Constanța.

Alocaţiile copiilor se vor majora anual de la 1 ianuarie 2020.
Acestea vor crește în funcție de rata inflației.
Legea a fost votată de deputaţi și trebuie promulgată de preşedinte.
În acest moment, copiii sub 2 ani primesc în fiecare lună 300 de lei, iar ceilalți primesc 150 de lei până la finalizarea liceului sau a școlii profesionale.

Strada Mihai Viteazul a intrat ieri în reabilitare.
Artera este închisă circulației vehiculelor pe porțiunea cuprinsă între Bulevardul Ferdinand și strada Traian.
Astfel, astăzi între orele 08:00- 16:00 și mâine între orele 08:00-18:00, au loc lucrări de frezare și asfaltare.
De asemenea, astăzi vor avea voie să circule doar mijloacele de transport în comun, iar mâine, traficul va fi restricționat total.

Traficul rutier în zona Casei de Cultură din Constanța va fi restricționat.
Astfel, de astăzi, de la ora 18:00 și până mâine, la ora 20:00, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, tronsonul cuprins între aleea Daliei și strada I.L. Caragiale, se vor institui restricții de trafic în urma desfășurării unei întruniri, informează Primăria Constanța.
Totodată, accesul autovehiculelor va fi restricționat în parcările aflate pe strada I.L.Caragiale, pe tronsonul delimitat de intersecția cu bulevardul Alexandru Lăpușneanu până la bariera de acces în parcarea Casei de Cultură Constanța.

Zeci de amenzi au fost aplicate în urma controalelor făcute la spitalele de psihiatrie din ţară.
Ministrul demis al sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în cazurile unde au existat suspiciuni de natură penală, rapoartele au fost înaintate la parchet.
Ea a vorbit şi despre spitalul din Săpoca, unde controalele au scos la iveală nereguli grave: numărul pacienților îl depășește pe cel al paturilor și nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare aferente secțiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept