Știri 11 octombrie 2019

Biserica Ortodoxă o va cinsti luni pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei.
Cu acest prilej, duminică, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie, la Biserica Sfânta Parascheva din orașul Năvodari, de la ora 8:30.
Apoi se va merge în procesiune cu icoana și veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Tot duminică, de la ora 16:00, la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpăna, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Taină a Botezului pentru șapte copii orfani.
Luni, Ierarhul Tomisului va răspunde invitaţiei Înalt Prea Sfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași.

O acțiune de donare de sânge va avea loc mâine în localitatea Hârșova.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Spitalul Orășenesc, între orele 8.30 și 13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța, Primăria Oraşului Hârşova și Spitalul Orăşenesc.

Astăzi este Ziua internaţională a fetelor.
Aceasta a fost instituită printr-o rezoluţie a ONU adoptată în decembrie 2011.
Sunt programate evenimente în care sunt dezbătute drepturile și provocările cu care se confruntă fetele din întreaga lume.
Beneficiind de o viață în condiții de siguranță şi educaţie, fetele pot schimba lumea atât în perioada adolescenţei, cât şi în cea a maturităţii, ca viitoare mame, mentori şi lideri politici.
Deşi în ultimii ani s-au făcut progrese în domeniu, acestea trebuie continuate.

Două noi trenuri spre şi dinspre Iaşi vor fi introduse suplimentar în circulaţie de CFR Călători cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva.
Astfel, pasagerii care doresc să călătorească spre această destinație o pot face până pe 17 octombrie.
De asemenea, se vor suplimenta cu vagoane mai multe trenuri care asigură legătura feroviară între principalele oraşe ale ţării şi municipiul Iaşi.

Legea prin care 30 octombrie este declarată „Ziua pacientului cu arsuri“, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Aceasta vine la aproape 4 ani de la incendiul devastator din Clubul Colectiv, în urma căruia au murit 65 de tineri, iar alţi peste 100 au suferit răni grave.
La începutul lunii, supravieţuitorii tragediei din 30 octombrie au obţinut din partea statului asigurarea costului tratamentelor şi intervenţiilor chirurgicale pe toată durata vieţii, nu doar până la finalul anului 2020.

Noile modificări ale Codului Rutier vor intra în vigoare de mâine.
Acestea prevăd amenzi mari pentru folosirea de către șoferi a dispozitivelor mobile în timp ce mașina se află în mers.
Sancțiunea pentru nerespectare legii este de la 6 la 8 puncte amendă și 4 puncte penalizare.
Interdicția de folosire a dispozitivelor menționate se va aplica și bicicliștilor.
De asemenea, noile reglementări prevăd că șoferii care încalcă o altă regulă de circulație în timp ce folosesc un dispozitiv mobil se aleg și cu permisul suspendat.

Guvernul Dăncilă a fost demis.
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, ieri, de Parlament, unde s-au înregistrat 238 de voturi «pentru».
Astfel, Executivul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţă sau propuneri legislative către Parlament, dacă este retras votul de încredere în Parlament prin moţiune de cenzură.

O campanie de reciclare a deșeurilor, în municipiul Constanța a fost demarată ieri.
Pentru început, procedura se desfășoară în varianta „door to door“.
Constănțenii care vor să se debaraseze de echipamentele electrice și electrocasnice pot suna la numărul de telefon gratuit, 0800 444 800, pentru a putea fi ridicate aceste obiecte.
Mâine vor fi amplasate mai multe puncte de reciclare.
Între orele 8.00 și 11.00, în piețele Km 4-5, Tomis 3, Poarta 6 și Brotăcei, iar între orele 12.00 și 16.00, în parcul de la Casa de Cultură și în parcul Tăbăcărie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept