Știri 26 septembrie 2019

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Acesta a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521 şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai darnici şi mai mari ctitori de biserici.
Printre ctitoriile sale se numără celebra Biserică a Mânăstirii Curtea de Argeş, care a şi generat în literatură legenda Meşterului Manole.
A făcut numeroase donaţii către mânăstirile din ţară precum Cotmeana, Cozia, Snagov şi Ostrov, dar şi la cele din străinătate de la Sfântul Munte Athos, de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai.
Datorită prieteniei sale cu călugărul tipograf Macarie de la Bistriţa, a participat la tipărirea primelor cărţi de cult la noi şi anume Liturghierul din 1508, Octoihul din 1510 şi Tetraevanghelul din 1512.
Totodată a scris şi un testament numit „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o lucrare ce conţine sfaturi administrative şi duhovniceşti ale domnitorului şi care este considerată primul tratat de teologie românească.
Domnitorul român a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod în anul 2008.

Biserica Ortodoxă va prăznui marți Acoperământul Maicii Domnului.
Cu acest prilej, sâmbătă, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvărși Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Călugăreni, din apropierea comunei Pantelimon, de la ora 07:45.
Duminică, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Voroneț, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Marți, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, jud. Suceava.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
CRTS Constanța roagă persoanele care doresc să doneze, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, între orele 9:00 – 13:00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi însemnate cantitativ pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 9.
Astfel, va ploua în această noapte și în primele ore ale dimineții, în regiunile estice, sud-estice, centrale precum și la munte. Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp.
Totodată, ANM a emis și o atenționare cod galben de instabilitate atmosferica accentuată, pentru județele Constanța, Tulcea, Brăila și Galați.
Avertizarea este valabilă până mâine dimineață la ora 6.
Astfel, se vor înregistra cantități importante de apă, ce vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
Vor fi mai ales averse, frecvente descărcări electrice, posibil grindină și intensificări temporare ale vântului.

Bărbaţii condamnaţi la închisoare şi care au în întreţinere un copil mai mic de un an îşi vor putea amâna executarea pedepsei.
Judecătorii CCR au hotârât că nu este conformă cu legea fundamentală prevederea din Codul Penal care stabileşte că doar femeile aflate într-o astfel de situaţie sau gravidele pot beneficia de amânarea executării pedepsei.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Producătorii anunță scumpiri de 10% pentru apa de izvor și de masă.
Aceștia susțin că vor fi nevoiți să crească prețurile din cauza unei taxe pentru resursele exploatate, pe care autoritățile vor să o impună prin lege.
Proiectul, aflat în dezbatere, în Parlament, prevede și analize mai stricte pentru apa vândută în magazine.
În România, consumul de apă la sticlă este aproape de două ori mai mic decât media europeană.

Bunicii care vor sta acasă cu nepoții ar putea primi o indemnizație de 650 de lei.
Măsura vine în ajutorul părinților care nu iau în calcul varianta unei creșe sau a unei bone și vor să se întoarcă la serviciu înainte să se încheie concediul de creștere a copilului.
Proiectul prevede acordarea unui stimulent de inserție de 650 de lei pentru bunicul care va sta acasă cu cel mic, până la doi ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.
Măsura ar putea fi adoptată de anul viitor, iar psihologii spun că beneficiile sunt mari pentru toți membrii familiei.

Senatorii au respins prevederea care se referă la vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul.
Membrii comisiei de Apărare din Senat au votat ca acestea să se comercializeze, în continuare, la liber.
Camera superioara a Parlamentului este însă prima sesizată în cazul acestei ordonanțe.
Executivul a decis să introducă măsura de la 1 ianuarie 2020, în urma tragediei de la Caracal.
Avocatul Poporului suține că Ordonanța afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești și a sesizat Curtea Constituțională cu privire la aceasta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept