Știri 24 septembrie 2019

Biserica Ortodoxă va cinsti joi Mutarea Sf. Ap. și Evanghelist Ioan.
Cu acest prilej, Mănăstirea Stejarul din județul Constanța își va sărbători ocrotitorul spiritual.
Astfel, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie, la acest lăcaș de cult, de la ora 9.
Mănăstirea este situată în satul Stejarul, comuna Saraiu.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvărși Sf. Liturghie de la ora 07:45, la Mănăstirea Călugăreni, din apropierea comunei Pantelimon, care are hramul Acoperământul Maicii Domnului, prăznuit pe 1 octombrie.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
CRTS Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, între orele 9:00 – 13:00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Părinții au obligația de a-i însoți pe copii până la școală și după ore.
În urma evenimentelor din ultima perioadă în care copii de vârstă școlară au căzut victime agresiunii unor necunoscuți, unele unități de învățământ au elaborat regulamente interne legate de preluarea lor.
Astfel, dacă nu pot să-și ducă sau să-și ia copilul de la școală, părinții sunt obligați să găsească o persoană de încredere care să-i înlocuiască.
Dacă parintii nu asigură însoțirea copiilor la și de la școală, iar aceștia ajung victime ale unor incidente, părinții răspund în fața autorităților și, în funcție de gravitatea faptei, poate fi sesizată Direcția de Protecție a Copilului.

Ziua de 1 martie ar putea deveni zi de sărbătoare națională.
Propunerea legislativă a fost depusă deja la Senat.
Scopul acesteia este de a promova tradițiile legate de sărbătoarea Mărțișorului.
România are însă această obligație încă din 2017, când Mărţişorul a intrat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO.
De Ziua Mărțișorului ar urma să fie organizate manifestări educative, culturale și artistice, iar toate evenimentele trebuie să respecte culorile tematice: alb și roșu.

Constănțenii care aruncă deșeuri la voia întâmplării vor fi amendați.
„Constanţa colectează selectiv” este cea mai nouă campanie demarată de Primărie, prin care constanţenii sunt informaţi despre colectarea separată a deşeurilor.
Cei care sunt surprinși că aruncă deșeurile în alte locuri decât cele special amenajate riscă sancțiuni cuprinse între 400 și 800 de lei.
De la 1 iulie anul acesta, România trebuie să sorteze gunoiul separat pe patru categorii: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă şi deşeuri menajere.

Valoarea tichetelor de masă va rămâne la acelaşi nivel.
Proiectul de Ordin a fost publicat ieri în Monitorul Oficial.
Astfel, valoarea maximă a unui tichet de masă de 15,18 lei va rămâne neschimbată până în martie 2020.
Ultima majorare a valorii maxime a tichetelor de masă a fost făcută la începutul anului trecut, când a fost majorată de la 15,09 la 15,18 lei.

Programul de taxare în parcările din Constanța va fi modificat.
Mai multe străzi din Aria Albastră vor avea program de taxare de luni până vineri, între orele 08:00 şi 17:00, ceea ce înseamnă că în afara acestui interval, parcarea este gratuită.
Este vorba despre parcarea Colegiului Național Mircea cel Bătrân – aleea spre teatru, cea de pe strada Mircea cel Bătrân – tronsonul cuprins între strada Ștefan cel Mare și bulevardul Mamaia, Piața Griviței, Policlinica cu Plată, Piața Gorbaciov, Piaţa Tomis III, Policlinica II – I.C.I.L., strada Suceava – Brotăcei.
Tot în aria albastră, vor exista parcări cu alt program de funcţionare, de luni până duminică, între orele 08:00 şi 22:00.
În Portul Turistic Tomis, Poarta 1, și în parcarea Gării CFR Constanţa, de pe şoseaua Mangaliei, taxarea parcării se va face în regim permanent, de luni până duminică.

România a anunţat la summitul ONU, intenţia de a se alătura unor iniţiative de luptă împotriva efectelor schimbărilor climatice.
Țara noastră răspunde astfel unui apel în acest sens lansat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, către statele membre.
România sprijină, de asemenea, întărirea cooperării globale şi adaptarea efectivă la schimbările climatice având în vedere impactul acestora asupra populaţiei, dar şi a economiilor naţionale.

Legea polițelor RCA va fi schimbată din nou.
Astfel, una dintre modificările propuse de Ministerul Finanţelor la legea poliţelor RCA se referă la şoferii care produc daune, să plătească mai mult, iar șoferii fară incidente să plătească mai puțin decât în prezent.
Proiectul de lege vine după ce Comisia Europeană a avertizat că actuala legislaţie îngrădeşte libertatea asiguratorilor de a-şi stabili propriile prime.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept