Știri 7 septembrie 2019

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Simeon si Amfilohie de la Pângărați.
Sfântul Cuviosul Simeon s-a născut la începutul secolului al 15-lea, intr-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun.
De tânăr a ales viața monahală și a intrat în obştea Mănăstirii Bistriţa.
În anul 1432 s-a retras în pustie împreună cu încă doi ucenici ai săi, la poalele muntelui numit „Păru’’.
Sfântul domnitor Ştefan cel Mare a auzit de nevoinţa Cuviosului, și în anul 1461, i-a dăruit bani și ajutor să înalțe o mică biserică de lemn, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La rândul său, Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487, în partea de nord a Moldovei.
Și-a început viața monahala de tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, iar de aici a venit la Mănăstirea Pângărați, unde a și fost ales stareț.
Aici a condus obştea mănăstirii timp de 56 de ani.
Cei doi sfinți au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.

Biserica Ortodoxă prăznuiește mâine Nașterea Maicii Domnului.
Este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, început la 1 septembrie.
Părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, erau din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea.
Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de comunitate, fiind considerați blestemați.
Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu.
Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar prunca va fi „vas ales” al lui Dumnezeu.
Prunca a primit, în a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă doamnă, împărăteasă.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși astăzi, Taina Sfântului Maslu la Biserica Sfânta Maria din zona Far, de la ora 20:00.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Ioan Botezătorul, Haralambie și Nectarie și unei părticele din lemnul Sfintei Cruci.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Irineu, Mitropolitul Olteniei și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la sfinţirea bisericii mănăstirii Maglavit din județul Dolj, cu prilejul hramului.
Tot mâine, de la orele 18:00, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica Sfinții Ioachim și Ana de pe strada Badea Cârțan.

Luni începe un nou an școlar.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 6.45.
La slujbă vor participa și elevii și profesorii Seminarului teologic „Sfântul Dionisie Exiguul” din Constanța.

Mâine vor fi restricții de circulație în zona Sălii Sporturilor din Constanța.
Măsura este luată în contextul desfășurării meciului internațional de handbal dintre echipele H.C. Dobrogea Sud Constanța și CIP Travel Antalyaspor A.S. Turcia.
Pentru buna desfășurare a evenimentului, în intervalul orar 06:30 – 21:00, vor fi restricționate pentru circulația autovehiculelor intrările în parcarea Sălii Sporturilor din Constanța, dinspre strada Mircea cel Bătrân, respectiv bulevardul Tomis.
De asemenea, în intervalul orar menționat, circulația autovehiculelor va fi restricționată pe strada Decebal la intersecțiile acesteia cu strada Mircea cel Bătrân, cu bulevardul Tomis și cu strada Ion Bănescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept