Știri 5 septembrie 2019

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sâmbătă, Taina Sfântului Maslu la Biserica Sfânta Maria din zona Far, de la ora 20.00.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Ioan Botezătorul, Haralambie și Nectarie și unei părticele din lemnul Sfintei Cruci.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Irineu, Mitropolitul Olteniei și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la sfinţirea bisericii mănăstirii Maglavit din județul Dolj, cu prilejul hramului.
Tot duminică, de la orele 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica Sfinții Ioachim și Ana de pe strada Badea Cârțan.

Locuitorii comunei Corbu sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura la Căminul Cultural din localitate, sâmbătă, între orele 8:30-13:30.
Aceasta este organizată de către CRTS Constanța și Primăria localității Corbu.

Indemnizațiile pentru veterani şi invalizi de război au fost majorate.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri în calitate de for decizional, Ordonanţa de Urgență.
Documentul prevede indemnizaţii de 1.500 de lei pentru persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, 1.000 de lei pentru gradul II şi 900 de lei pentru gradul III de invaliditate.
Potrivit proiectului de lege, veteranii de război primesc lunar 600 de lei.

ANRE propune reducerea perioadei în care consumatorii casnici vor beneficia de gaze la preţ plafonat până la finele lunii martie 2020.
Iniţial, ordonanța stabilea acest termen pentru finele lunii februarie 2022, dar și faptul că producătorii trebuie să aloce cu prioritate gazele din producţia internă pentru consumul populaţiei, prevedere care încalcă normele europene.
Autorităţile au termen până pe 26 septembrie pentru a trimite noua lege sau un proiect concret de modificare a legislaţiei.

Șoferii pot monta pe autovehiculele proprii semnul distinctiv pentru conducătorul de autovehicul cu dizabilităţi de auz.
Senatul a adoptat proiectul care prevede că persoanele cu deficiențe de auz să poată pune pe maşină un semn prin care să semnaleze deficienţa şi faptul că au nevoie de interpret, dacă sunt opriţi pentru control.
Semnul este opţional şi se aplică pe lunetă, în colţul din dreapta sau stânga sus.
Camera Deputaților va lua decizia finală în acest sens.

O treime dintre adolescenţii români se declară dependenţi de nicotină, iar peste jumătate au abuzat de alcool.
Cercetarea mai arată că mulţi părinţi chestionaţi nu ştiu cum să reacţioneze într-o situaţie de criză şi aşteaptă ajutor din partea şcolii sau a autorităţilor.
Adolescenţii intervievați susțin că se simt presați de societate pentru a-și începe mult mai devreme viața sexuală sau să consume droguri, alcool sau țigări.
Din dorința de a fi apropiați de copii, nu toți părinții condamnă aceste obiceiuri.
Cei peste 10 mii de tineri intervievați au răspuns fiecare la un chestionar cu peste 120 de întrebări.

Furnizorii de servicii sociale pot cere subvenții de la Primăria Constanța, pentru acordarea de îngrijiri celor aflați în suferință.
Consiliul Local a aprobat liniile de subvenționare prioritare în domeniul asistenței sociale pentru 2020, respectiv unitățile de asistență socială și capitolele de cheltuieli pentru furnizori.
Cei interesați pot depune documentația de solicitare a subvenției pentru anul 2020 la registratura Primăriei Constanța.

Astăzi este Ziua Internațională a Carității.
Acțiunile de caritate contribuie la promovarea dialogului, a solidarității și înțelegerii reciproce între oameni, în situația în care sărăcia persistă în toate țările lumii, indiferent de situația lor economică, socială și culturală, mai ales în țările în curs de dezvoltare, potrivit ONU.
În semn de recunoaștere a eforturilor organizațiilor de caritate și a persoanelor, Adunarea Generală a ONU a desemnat ziua de 5 septembrie ca Ziua internațională a carității.
Data a fost aleasă pentru a comemora trecerea la cele veșnice a Maicii Tereza.

Numărul școlilor private din România a crescut, iar printre acestea tot mai multe unități de învățământ sunt cu profil creștin-ortodox.
În acest an, sunt înregistrate peste 400 de societăți care au ca obiect de activitate educația.
Dintre acestea, cele mai multe se găsesc în București-Ilfov, Constanța, Prahova, Argeș, Cluj și Dolj.
Cele mai multe unități de învățământ aflate sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române se află în București-Ilfov, dar acestea sunt răspândite pe tot teritoriul țării.
După zona Capitalei, urmează Moldova, cu multe unități dezvoltate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, dar și de celelalte eparhii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept