Știri 30 august 2019

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.
S-a născut în jurul anului 1590, lângă Târgu-Neamţ şi a fost tuns în monahism la Mânăstirea Secu.
Aici a tradus Scara Sfântului Ioan Scărarul, si a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
În anul 1632 a fost ales Mitropolit al Moldovei, unde a păstorit până în anul 1653.
Ca mitropolit, a înfiinţat la mânăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi prima tipografie din Moldova, unde a tipărit mai multe cărţi de slujbă şi de apologetică ortodoxă, printre care şi prima carte românească tipărită în Moldova, Cazania de la 1643.
În anul 1641, Sfântul Varlaam a aşezat la mânăstirea sfinţii Trei ierarhi moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Mitropolitul Varlaam s-a preocupat şi de organizarea Sinodului de la Iaşi din anul 1642, unde s-a îndreptat şi aprobat Mărturisirea de credinţă a Mitropolitului Petru Movilă al Kievului.
După ce domnitorul Vasile Lupu a pierdut scaunul domnesc în anul 1653, mitropolitul Varlaam s-a retras la mânăstirea Secu, unde a mai trăit patru ani şi unde a şi fost îngropat.
Sfântul Varlaam a fost canonizat de către Sfântul Sinod în data de 12 februarie a anului 2007.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește şi pe Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu.
A trăit în secolul 17 și a fost contemporan şi prieten apropiat al Mitropoliţilor Varlaam şi Dosoftei ai Moldovei.
S-a născut în ţinutul Vrancei şi a intrat în monahism la Mânăstirea Râşca, unde a vieţuit aproape 18 ani, după care s-a mutat la mânăstirea Secu, iar în anul 1641 devine egumen la Mânăstirea din cetatea Neamţului.
În anul 1667, Sfântul Ioan a fost ales episcop al Huşilor, unde a păstorit timp de şapte ani, în vremuri grele de atacuri militare.
Adânc impresionat de viaţa curată şi alesele nevoinţe ale episcopului Ioan, Sfântul Mitropolit Dosoftei, îl numeşte într-una din cărţile sale „arhiepiscopul cel sfânt şi minunat”.
Din anul 1674 a păstorit Episcopia Romanului până la mutarea sa la Domnul, din anul 1685, fiind înmormântat la mânăstirea Secu.

Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului.
Acesta s-a născut la 3 aprilie 1923, în comuna Stremţ din judeţul Alba.
În anul 1974 a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală iar în anul 1985 a devenit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu titlul de ”Tomitanul”.
În anul 1990 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului până în anul 2001 când s-a retras din motive de sănătate.
Înaltpreasfinţitul Lucian Florea a trecut la Domnul în ziua de 30 august a anului 2004 şi a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
În timpul păstoririi sale s-au reînfiinţat, în judeţul nostru, Mănăstirile ”Dervent”, ”Peşterea Sfântului Apostol Andrei” şi ”Sfânta Elena de la Mare” şi s-au pus bazele înfiinţării Facultăţii de Teologie din Constanţa.

Mâine, Biserica Ortodoxă va cinsti Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei, astăzi de la ora 18:00 la biserica ”Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului” din zona Trocadero-Coiciu, strada Merișor nr. 13.
Mâine dimineață credincioșii sunt așteptați la Sfânta Liturghie, cu începere de la ora 8:00.
Cei prezenți se vor putea închina moaștelor Sfântului Nectarie, care vor rămâne aici până duminică după-amiază.
Tot mâine, Ierarhul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie de la ora 8:00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, apoi va oficia slujba de pomenire a Arhiepiscopului Lucian Florea, al Tomisului, la împlinirea a 15 ani de la mutarea către Domnul.
Duminică, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit și pe Sfântul Simeon Stâlpnicul.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru, va săvârși de la ora 8:15 Sfințirea cea mică a apei, la Izvorul Sfântului Dionisie Exiguul, de la Mănăstirea Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou” din com. Târgușor, urmată de la ora 9:00 de Sfânta Liturghie,cu prilejul hramului.

Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanța, organizează o colectă de rechizite școlare pentru copiii nevoiași.
Aceasta se desfășoară până pe 3 septembrie la biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie.
Rechizitele vor ajunge la copiii din localități precum: Culmea, Nisipari, Poiana, Nazarcea, Poarta Albă, Siminoc, Bărăganu.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele paroh Claudiu Banu.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
CRTS Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte mâine, între orele 9:00 – 13:00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

De duminică, tarifele la Delfinariu, Acvariu și Microrezervație se vor reduce cu 50%.
Astfel, intrarea la Delfinariu, va costa 20 de lei pentru adulţi și 5 lei pentru elevi şi studenţi, la Acvariu va costa 10 lei, iar în Microrezervaţie- 4 lei.
Conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii intenţionează să crească şi numărul de specii.
Directorul Adrian Bîlbă a declarat că în această perioadă se fac demersuri pentru aducerea de crocodili într-un bazin special amenajat.

Programul „Litoralul pentru toţi” va debuta duminică.
Prin acesta, turiştii beneficiază de cazare la mare cu prețuri între 50 şi 140 de lei pe noapte.
Până în prezent, s-au înscris în program 49 de hoteluri din staţiunile de la mare, care pun la dispoziţie peste 3.600 de locuri de cazare.
Sejururile pot fi achitate şi cu vouchere de vacanţă.
Programul „Litoralul pentru toţi” se va încheia pe 30 septembrie.

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor va introduce de mâine cazierul contravenţional pentru comercianţi.
Documentul va permite identificarea operatorilor economici care încalcă legislaţia, mai ales a celor care o fac în mod repetat.
Vor fi consemnate şi abaterile pentru care s-au dat avertismentele.
La stabilirea amenzilor, inspectorii ANPC vor avea în vedere cazierul contravenţional, iar sancţiunea va fi mai mare dacă se constată că firma a mai fost sancţionată pentru aceeaşi abatere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept