Știri 28 august 2019

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți de la ora 8:00 biserica cu hramul Sfântul Ierarh Luca al Crimeei și Sfântul Paisie Aghioritul a Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul – Lipnița, împreună cu Prea Sfințitul Ignatie –Episcopul Hușilor și Prea Sfințitul Galaction – Episcopul Alexandriei și Teleormanului, urmată de Sfânta Liturghie.
Credincioşii vor putea intra în Sfântul Altar şi se vor putea închina la moaştele Sfântului Ioan Botezatorul, ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, ale Sfântului Ierarh Nicolae, precum şi la o particică din lemnul Sfintei Cruci şi la icoanele Maicii Domnului “Potoleşte întristările noastre” și “Trihirusa”.
Mănăstirea se află în comuna Lipniţa, pe Drumul National 3 Ostrov-Constanta.

Sâmbătă, Biserica Ortodoxă va cinsti Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei, vineri de la ora 18:00 la biserica ”Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului” din zona Trocadero-Coiciu, strada Merișor nr. 13.
Sâmbătă dimineață credincioșii sunt așteptați la Sfânta Liturghie, cu începere de la ora 8:00.
Tot sâmbătă, Ierarhul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, apoi va oficia slujba de pomenire a Arhiepiscopului Lucian Florea, al Tomisului,de la ora 8:00.
Duminică, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit și pe Sfântul Simeon Stâlpnicul.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru, va săvârși de la ora 8:15 Sfințirea cea mică a apei, la Izvorul Sfântului Dionisie Exiguul, de la Mănăstirea Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou” din com. Târgușor, urmată de la ora 9:00 de Sfânta Liturghie,cu prilejul hramului.

Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanța, organizează o colectă de rechizite școlare pentru copiii nevoiași.
Aceasta se desfășoară până pe 3 septembrie la biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie.
Rechizitele vor ajunge la copiii din localități precum: Culmea, Nisipari, Poiana, Nazarcea, Poarta Albă, Siminoc, Bărăganu.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele paroh Claudiu Banu.

Pensiile vor fi majorate din luna septembrie.
Ministrului muncii, Marius Budăi a precizat că sumele au fost deja calculate și cupoanele tipărite.
Valoarea punctului de pensie va creşte de la 1 septembrie, de la 1.100, la 1.265 de lei.

RATC anunță că tariful pentru călătoria cu autobuzul etajat al liniei turistice CiTy Tour se va modifica.
Potrivit Regiei, începând de duminică se va reveni la prețul de 3 lei pentru o călătorie și 5 lei pentru sistemul hop on / hop off.
Pe linia estivală “CiTy Tour” gratuitățile și abonamentele nu sunt valabile, deoarece este traseu turistic.
Datorită numărului mare de călători, programul de circulație al autobuzelor etajate rămâne neschimbat: 09:00 – 22:00.
Linia este deservită de 6 autobuze etajate cu plecări din Mamaia (Tabăra Turist) cu o frecvență de 25 de minute, iar ultima plecare de la cap de linie Gara Constanța este la ora 20:40.

ANM a prelungit informarea meteorologică de disconfort termic pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine.
În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local în regiunile sudice, sud-estice și vestice, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 și 34 de grade în toate zonele de câmpie și podiș, iar îndeosebi în Oltenia și Muntenia se vor atinge valori de 35…36 de grade.

Prezența particulelor de plastic în apa de băut nu reprezintă un risc ridicat la adresa sănătății oamenilor.
Aceasta este concluzia experților Organizației Mondiale a Sănătății care au făcut prima cercetare de acest fel.
Potrivit acestora, microparticulele de plastic din apă, tranzitează corpul uman fără să fie absorbite în organism.
Specialiștii OMS afirmă că studiul nu este concludent și este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Uniunea Europeană dorește creșterea gradului de vaccinare în Romania.
Ministerul Sănătăţii va primi de la Uniunea Europeană, în următorii trei ani, aproximativ 22 de milioane de lei pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creşterea gradului de vaccinare în Romania.
Cu acești bani va fi elaborată Strategia Naţională de Vaccinare, inclusiv Planul de acţiuni aferent şi va fi consolidat un sistem de monitorizare a acestora.
De asemenea, va fi îmbunătăţită capacitatea instituţiilor din sistemul de sănătate pentru completarea şi accesul în timp real la informaţii privind stadiul imunizării pentru populaţie şi stocurile disponibile.
20 de judeţe identificate ca fiind prioritare vor fi dotate cu camere frigorifice pentru păstrarea stocurilor de vaccin, cu maşini şi servicii de curierat pentru transport vaccin.
În cadrul proiectului, personalul din Ministerul Sănătăţii şi din structurile cu responsabilităţi în acest domeniu va fi instruit şi va fi derulată o campanie de informare şi conştientizare a importanţei imunizării.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept