Știri 27 august 2019

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Acesta s-a născut în insula Rhodos din Grecia, însă nu se cunoaște data naşterii sale.
Prin secolul al XIV-lea, între zidurile unei fortăreţe din Rodos, lucrătorii au descoperit o frumoasă biserică în ruină, sub dalele căreia au găsit numeroase icoane.
Una dintre aceste icoane era bine păstrată şi reprezenta un tânăr militar care ţinea în mâna sa dreaptă o cruce.
În jurul icoanei erau reprezentate 12 scene din martiriul său.
Episcopul de la acea vreme, Nil, a descifrat inscripţia de pe icoană: “Sfântul Fanurie”.
După o tradiţie populară, răspândită în insula Creta şi în alte ţări ortodoxe, mama sfântului era o femeie păcătoasă şi cu toate eforturile lui Fanurie, n-a putut s-o întoarcă la pocăinţă, însă el n-a încetat să se roage cu stăruinţă pentru mântuirea mamei sale.
În popor, există obiceiul de a se împărți turte săracilor de ziua Sfântului Fanurie, care făcea milostenie pentru iertarea sufletului mamei sale.
Numele Sfântului, în limba greacă, înseamnă „cel ce arată” și, de aceea, este considerat aflătorul lucrurilor pierdute și arătătorul căii de urmat în vreme de îndoială.
În rândul credincioşilor se vorbeşte şi de alte minuni săvârşite de Sfântul Fanurie, pentru care se bucură de o deosebită evlavie atât în Grecia cât şi în celelalte ţări ortodoxe.

Biserica Ortodoxă va cinsti joi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți de la ora 8:00 biserica cu hramul Sfântul Ierarh Luca al Crimeei și Sfântul Paisie Aghioritul a Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul – Lipnița, împreună cu Prea Sfințitul Ignatie –Episcopul Hușilor și Prea Sfințitul Galaction – Episcopul Alexandriei și Teleormanului, urmată de Sfânta Liturghie.
Credincioşii vor putea intra în Sfântul Altar şi se vor putea închina la moaştele Sfântului Ioan Botezatorul, ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, ale Sfântului Ierarh Nicolae, precum şi la o particică din lemnul Sfintei Cruci şi la icoanele Maicii Domnului “Potoleşte întristările noastre” și “Trihirusa”.
Mănăstirea se află în comuna Lipniţa, pe Drumul National 3 Ostrov-Constanta.

Sâmbătă, Biserica Ortodoxă va cinsti Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei, vineri de la ora 18:00 la biserica ”Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului” din zona Trocadero-Coiciu, strada Merișor nr. 13.
Sâmbătă dimineață credincioșii sunt așteptați la Sfânta Liturghie, cu începere de la ora 8:00.
Duminică, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit și pe Sfântul Simeon Stâlpnicul.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru, va săvârși de la ora 8:15 Sfințirea cea mică a apei, la Izvorul Sfântului Dionisie Exiguul, de la Mănăstirea Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou” din com. Târgușor, urmată de la ora 9:00 de Sfânta Liturghie,cu prilejul hramului.

Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanța, organizează o colectă de rechizite școlare pentru copiii nevoiași.
Aceasta se desfășoară până pe 3 septembrie la biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie.
Rechizitele vor ajunge la copiii din localități precum: Culmea, Nisipari, Poiana, Nazarcea, Poarta Albă, Siminoc, Bărăganu.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele paroh Claudiu Banu.

Astăzi la biserica Sfântul Mina se va desfășura un concert de muzică populară.
Acesta va fi susținut de către doamna Sofia Vicoveanca, intitulat „Din Bucovina până în Tomis”, cu începere de la ora 18.30, în curtea bisericii Sfântul Mare Mucenic Mina din parcul Tăbăcărie.
Evenimentul este organizat la inițiativa Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Accesul este gratuit.

ANM a prelungit informarea meteorologică de disconfort termic pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până joi.
În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local în regiunile sudice, sud-estice și vestice, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 și 34 de grade în toate zonele de câmpie și podiș, iar îndeosebi în Oltenia și Muntenia se vor atinge valori de 35…36 de grade.

Poliţia face apel la folosirea cu discernământ a numărului de urgenţă 112.
În ultima perioadă au fost înregistrate foarte multe apeluri false.
Folosirea cu responsabilitate a apelului de urgență poate salva vieți, în timp ce abuzul de acesta poate periclita vieți.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept