Știri 20 august 2019

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia joi Sf. Liturghie la Biserica Sf. Vasile cel Mare din zona Inel 2, de la ora 8.30.
Apoi, îi va binecuvânta și îi va împărtăși pe copiii care participă la Școala de Vară – Acasă la Sf. Vasile, organizată în cadrul parohiei.
După slujbă, va avea loc sfințirea Așezământului „Vasiliada”, al parohiei.
Așezământul a fost ridicat în perioada 2011-2018, pentru sprijinirea elevilor de la sate care vor să studieze în Constanța și nu au posibilități materiale.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti marți pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va serba cel de-al doilea hram.
Luni seara, de la orele 17:00, va fi oficiată slujba Vecerniei și Acatistul Sfântului Fanurie, iar marți, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9:00 Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea Sf. Ap. Andrei din județul Constanța.

Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanța, organizează o colectă de rechizite școlare pentru copiii nevoiași.
Aceasta se desfășoară până pe 3 septembrie la biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie.
Rechizitele vor ajunge la copiii din localități precum: Culmea, Nisipari, Poiana, Nazarcea, Poarta Albă, Siminoc, Bărăganu.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele paroh Claudiu Banu.

Mâine începe cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat.
Potrivit Ministerului Educaţiei , la această sesiune s-au înscris peste 43.500 de candidaţi.
Dintre aceștia, peste 28.700 de candidaţi sunt absolvenți ai acestui an școlar iar peste 14.800 de candidaţi vin din promoţiile anterioare.
Mâine va avea loc proba la limba şi literatura română, joi cea la limba maternă, vineri – proba obligatorie a profilului, iar pe 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării.
Primele rezultate vor fi afișate pe 3 septembrie.

Unul din cinci pacienţi care au cancer susţine că nu este angajat din cauza bolii.
De asemenea, unul din trei pacienți care își descoperă o formă de cancer în perioada în care lucrează amână cât poate de mult să-și informeze angajatorul în acest sens.
Teama de excluziune și discriminare la locul de muncă îi face pe mulți pacienți să evite să vorbească public despre problema de sănătate cu care se confruntă.
Diagnosticul de cancer i-a determinat și pe aproximativ un sfert dintre cei care aveau o afacere proprie să o închidă, în condițiile în care niciunul dintre ei nu a simțit că are sprijin din partea colaboratorilor din momentul diagnosticării.
În România, numărul estimat de cazuri noi anul trecut a fost de puţin peste 83.000, numărul estimat de decese pentru aceeași perioadă fiind de aproape 60.000.

Ministerul Sănătății va efectua controale la toate spitalele de psihiatrie din țară.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Aceasta a reiterat faptul că 80% dintre manageri trebuie eliminați din sistemul de sănătate şi a adăugat că va fi accelerat procesul privind ”implementarea modificării indicatorilor de performanţă pentru manageri”.
Decizia vine după incidentul de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde un bărbat internat cu sevraj etilic a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii, în urma căruia și-au pierdut viaţa cinci pacienţi şi alţi opt au fost răniţi.

Cei care vor să-şi cumpere un autoturism nou pot beneficia pe lângă voucherele Rabla şi de programul „Prima Maşină”.
Astfel, sunt acordate garanţii de stat pentru achiziţionarea unei maşini care să respecte cel puţin standardul de poluare Euro 6.
Pot fi achiziționate autoturisme pe trei tranșe valorice şi anume pentru prețul de achiziție care nu depășește suma de 50.000, 100.000 sau 150.000 lei.
Plafonul de garantare pentru acest an este în valoare de 10 milioane de lei, iar valoarea garanției emisă de către Fond este de maxim 50% din valoarea creditului.

21 de lucrări decorative vor putea fi admirate pe trotuarele din dreptul trecerilor de pietoni din Constanța.
Este vorba despre proiectul „Orașul meu din Mozaic‟ în care tineri artiști plastici vor reinterpreta „Edificiul Roman cu Mozaic‟.
Au fost alese 10 treceri de pietoni din diverse zone ale orașului, cum ar fi intersecţia bd. Ferdinand cu str. Răscoalei 1907, intersecţia străzii Traian cu bd. Tomis, intersecţia bd. Ferdinand cu bd. Tomis, bd. Mamaia – Universitatea „Ovidius”.
Lucrările de artă vor fi realizate în cadrul Facultății de Arte a Universității Ovidius din Constanța, iar montajul va avea loc la jumătatea lunii septembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept