Știri 13 august 2019

Biserica Ortodoxă va prăznui joi Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia miercuri de la ora 9.00 o slujbă de pomenire la Crucea Marinarilor.
Apoi, de la orele 17:00, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19:00, va sfinți altarul de vară și va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall).
De la ora 22:00, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului, urmată la miezul nopții de Sfânta Liturghie.
Joi, de la ora 10:00, IPS Teodosie va fi prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei, iar de la ora 11:00, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna, va oficia Taina Sfântului Botez pentru 4 copii instituționalizați.

Autobuzele RATC vor circula joi și vineri în regim de week-end.
Măsura este luată în contextul sărbătorii legale, Adormirea Maicii Domnului și totodată Ziua Marinei.
Astfel, autobuzele se vor afla pe traseu în intervalul orar 5:45 – 23:00.
Pentru a sigura transportul participanţilor la evenimentele organizate în această perioadă, numărul de autobuze pe liniile 101,102 și 5-40, va fi suplimentat.
Chioșcurile de bilete vor funcționa după programul normal.
De asemenea, liniile de autobuze 42, 101, 48, 44 și 51 vor circula în acest week-end, până la ora 00:30.

Constănțenii sunt asteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii menționează că vineri va avea program normal de lucru, între orele 7:30 și 12:30.
De asemenea, CRTS anunță că joi este declarată zi liberă și nu se vor face donări.

Șoferii care transmit live pe Facebook în timp ce conduc vor fi drastic sancționați.
Acesta este și unul dintre principalele motive ale accidentelor rutiere.
Guvernul a adoptat ieri modificarea prevederilor Codului Rutier în acest sens.
Sancțiunea constă în 4 puncte penalizare și între 6 și 8 puncte de amendă.
De asemenea, vor fi amendaţi cei care folosesc telefonul la volan sau alte dispozitive cu funcţii foto, video şi de înregistrare.
Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Cartofii şi citricele sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în primele şapte luni ale acestui an.
Creşterile de preţuri au fost de peste 20%, iar în ceea ce priveşte mărfurile nealimentare un avans considerabil de preţ a fost consemnat la tutun şi combustibili, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
În rândul mărfurilor alimentare, faţă de sfârşitul anului trecut, cele mai importante scumpiri au fost consemnate la cartofi, al căror preţ a urcat cu circa 22% şi la citrice, cu 20%.

Poluarea aerului este asociată cu bolile pulmonare.
Este vorba despre patologii pulmonare cronice, bronșite cronice și accentuări ale episoadelor de astm, dar se poate ajunge până la cancerul pulmonar.
Bolile cardiovasculare sunt a doua mare categorie de boli pe care poluarea aerului le determină.
Comisia Europeană a declanșat și o procedură de infringement împotriva României privind calitatea aerului și a atras atenția că dacă autoritățile nu iau măsuri se va trece la etapele superioare, inclusiv la eventuale procese la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 7 milioane de oameni mor în fiecare an în lume din cauza poluării aerului.

Unul din patru angajați români ajunge să împrumute în fiecare lună bani până la următorul salariu.
Peste un sfert dintre angajați recunosc că nu le ajung banii din salariu de la o lună la alta, arată datele unui sondaj.
Alți 27% dintre respondenți se găsesc și ei deseori în situația de a nu mai avea bani până la salariu și de a împrumuta, în condițiile în care jumătate dintre respondenți câștigă mai puțin de 2.500 de lei pe lună net, aproape un sfert au un salariu de până la 3.500 de lei pe lună net, iar restul depășesc acest nivel.
Sondajul a fost efectuat în perioada 15 iulie – 5 august, pe un eșantion de circa 900 de persoane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept