Știri 10 august 2019

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte mâine pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi mitropolitul Ţării Româneşti, care a fost primul sfânt canonizat de biserica noastră.
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri, până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte , unde s-a mutat către Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji astăzi la Mangalia.
Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Mina din localitate, de la orele 18:00.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8:30, iar luni, de la orele 18:00, va oficia slujba de tundere în monahism pentru două surori și va sfinți chiliile restaurate la mănăstirea Înălțarea Domnului din apropierea localității Mircea Vodă.

RATC prelungește programul mai multor linii de autobuze.
Potrivit Regiei, liniile 42, 101, 48, 44 și 51 vor circula până la ora 00:30, în acest weekend și în week-end-ul viitor.
De asemenea, RATC a anunțat că denumirea liniei 101C, s-a modificat în linia 101.

ANM a emis o informare meteorologică de val de căldură și disconfort termic pentru toată țara.
Astfel, pănă mâine, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unităţi, în regiunile din jumătatea de sud a țării.
Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept