Știri 6 august 2019

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Schimbarea la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Sărbătoarea face parte din rândul praznicelor Împărăteşti ce sunt închinate Domnului Nostru Iisus Hristos şi ne aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat chipul feţei Sale, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi, Petru, Ioan şi Iacov.
Datele istorice spun că această sărbătoare are ca origine momentul sfinţirii unei biserici zidite de Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul 4.
Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului 5, în cadrul unor cuvântări festive ale Patriarhului Proclu al Constantinopolului, patriarhului Chiril al Alexandriei sau papei Leon cel Mare.
În secolul 8, odată cu generalizarea acestui Praznic Sfântul Andrei Criteanul a compus o predică pentru Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschinul şi Cosma de MAIUMA au compus imne religioase în cinstea sărbătorii.
În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692 există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase din struguri, ca simbol al mulţumirii către Dumnezeu pentru roadele toamnei care se apropie.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Schimbarea la Față din Eforie Sud.

O părticică din moaștele Sfântului Nectarie va fi adusă din Grecia la Constanța.
Aceasta va sosi în această seară la ora 22.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, unde Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie.
Sfintele odoare vor rămâne în permanență spre închinare, la catedrală.

RATC prelungește programul mai multor linii de autobuze.
Potrivit Regiei, liniile 42, 101, 48, 44 și 51 vor circula până la ora 00:30, în weekend-urile: 09 – 11 august și 16 -18 august.
De asemenea, RATC a anunțat că denumirea liniei 101C, s-a modificat în linia 101.

Circulaţia pe Transalpina va fi închisă pe un sector de drum de 2 kilometri weekendul viitor.
Măsura va fi luată în vederea desfăşurării `Campionatului Naţional de Drift – Etapa a IV-a”.
Sâmbătă, şoseaua va fi închisă în intervalele orare 8:00-11:00, 12:30-15:30 şi 17:00-20:00, iar duminică, între orele 8:00-12:00 şi 14:00-19:00.

Trecerile la nivel cu calea ferată vor fi modernizate.
Guvernul alocă peste 7 milioane de euro pentru a schimba seria accidentelor și va moderniza trecerile peste șine la intersecțiile cu drumurile naționale.
Vor fi peste 200 de intervenții ale CFR și ale companiei de drumuri.
Aproape 50 de milioane de euro este paguba materială înregistrată în urma accidentelor rutiere produse în ultimii 7 ani pe drumurile naționale, la intersecțiile cu liniile de tren.

Instructorii auto cer mai mult timp pentru pregătire.
Aceștia spun că cele 30 de ore prevăzute de lege sunt insuficiente.
În plus, emoțiile examenului îi pot încurca inclusiv pe elevii bine pregătiți, care ajung să îl dea de câteva ori până îl iau.
O ordonanță care va intra în vigoare în 2021 ar putea obliga școlile de șoferi să aibă o rată de promovare a elevilor de 40% în primul an, în condițiile în care media actuală este de 25%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept