Știri 31 iulie 2019

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în Postul Adormirii Maicii Domnului.
Acest post are o durată de 2 săptămâni şi ţine până la Praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.
El ne aduce aminte de virtuţile alese ale Preasfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de aceasta prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, acest post este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an.
Originea lui se situează undeva în secolul 5 odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului.
Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut abia în anul 1166 la un sinod local din Constantinopol.
Canoanele bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la Praznicul Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.

Parohia „Sf. Vasile cel Mare” din Constanța organizează, pe tot parcursul lunii august,’’ -Școala de vară-’’.
Acţiunea se află la a treia ediție, din iniţiativa părintelui Jean Ion, sprijinit de Parohia „Sf. Vasile cel Mare” și câţiva voluntari.
Astfel, copiii între 4 și 14 ani, vor participa de luni până vineri, timp de două ore, de la 10.00 – 12.00, la activităţi educative şi recreative menite să-i ajute să-şi dezvolte abilităţi practice, comunicaţionale şi de socializare.
Totodată, copiii vor primi în fiecare zi o gustare oferită de parohie.

Icoana Acoperământului Maicii Domnului din regiunea Balta, Ucraina va sosi la Constanța.
Aceasta va fi adusă sâmbătă, la orele 17, de la biserica Sf. Nicolae din satul Păsățel, la biserica Sf. Haralambie din zona Boema.
Icoana Acoperământului Maicii Domnului este datată după părerea pictorilor din secolul XIX.
Biserica Sf. Nicolae din Păsățel a fost prădată de câteva ori de hoți care au furat mai multe icoane vechi, iar icoana sfântului Acoperământ prin minune a rămas în biserică.
De-aceea s-a hotărât păstrarea ei în Sfântul altar și scoaterea spre închinare doar la sărbătorile Maicii Domnului.
Icoana va rămâne la biserica Sf. Haralambie până pe 15 august.

Tinerii români sunt cei mai optimiști din Europa.
Jumătate dintre tinerii români cu vârste între 18 şi 25 de ani consideră că au o situaţie financiară mai bună decât cea a părinţilor sau tutorilor, în timp ce doar 15% dintre ei cred că au o situaţie mai slabă, potrivit rezultatelor unui sondaj internaţional.
Aceste rezultate îi indică pe românii din Generaţia Z – cei născuţi între mijlocul anilor 1990 şi începutul anilor 2000 – drept cei mai optimişti tineri faţă de propria situaţie financiară, comparativ cu alţi tineri europeni participanţi la chestionar.
Astfel, doar 33% dintre tinerii din Ungaria şi 32% din tinerii dintre Spania consideră că au o situaţie financiară mai bună decât cea a părinţilor.

Elevii români au obținut o medalie de aur și trei de argint la Olimpiada Internațională de Chimie de la Paris.
Aceștia sunt elevi din București, Iași și Arad.
La cea de-a 51-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, care a avut loc în perioada 21 – 30 iulie la Paris, au fost prezenţi 309 concurenţi din 84 de ţări.

Alte trei parcări din Constanța au devenit cu plată!
Potrivit Primăriei, este vorba despre parcarea din zona Pieței Tomis III, cea de pe Bulevardul Tomis, aflată în fața unui cunoscut supermarket, și cea de lângă parcul de pe strada Mircea cel Bătrân.
Plata se poate face prin SMS și prin intermediul aplicației mobile Constanța Parking.
Tariful pornește de la 2,5 lei, pentru o oră de parcare.

În România, comunicarea dintre medic și pacient este o problemă de sănătate publică.
Erorile medicale reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar o mare parte dintre aceste erori ţin de comunicarea defectuoasă.
Potrivit Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, și în România, au fost constatate nenumărate cazuri de comunicare deficitară în interiorul spitalelor.

Organizația Mondială a Sănătății a lansat lista de medicamente esențiale pe 2019, care trebuie să fie un reper pentru țările membre, inclusiv România.
Aceasta conține 28 de medicamente noi pentru adulți și 23 pentru copii, dar și o serie de terapii inovative și teste genetice.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer din România, Cezar Irimia, consideră că țara noastră nu-și va permite financiar să respecte noua listă de medicamente.
În anul 2016, țara noastră a adoptat pentru prima oară lista OMS de medicamente esențiale, pentru ca un an mai târziu să renunțe la ea din motive financiare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept