Știri 24 iulie 2019

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, vineri, de la ora 17:00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală ’’Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ din Constanța, urmată de procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde strada Termele Romane, strada Traian, str. Mircea cel Bătrân- cu popas de rugăciune la Biserica Greacă, bulevardul Mamaia, Spitalul Militar- cu popas de rugăciune, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, strada Traian, strada Termele Romane, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Sâmbătă, de la ora 06:00, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu și Slujba de Sfințire a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului i-a premiat cu câte o diplomă și un premiu de 1000 de lei, pe tinerii cu rezultate excepționale la examenul de bacalaureat.
Potrivit unui comunicat de presă, aceasta reprezintă o formă de recunoaștere a performanțelor lor, dar subliniază și grija Bisericii pentru educația viitoarelor generații.
Valoarea totală a stimulentelor acordate au fost de 17.000 lei.

Primul festival de scurtmetraj creștin ortodox din lume în mediul online, intitulat Byzanfest, se desfășoară în perioada 21 iulie – 4 august.
Acesta reunește filmele realizate de regizori ortodocși din șapte țări, inclusiv România.
„Festivalul prezintă filme care reflectă credința, cultura și valorile creștine ortodoxe, precum și creativitatea artistică”, a declarat inițiatorul festivalului, Chris Vlahonasios.
Dintre aceste scurtmetraje fac parte și trei filme produse de doi regizori români, respectiv Andrei Russu și Dinu Cristian.
Filmele sunt disponibile online pe website-ul festivalului transfiguremedia.com.

Astăzi este Ziua Poliţiei de Frontieră Române.
Aceasta a luat fiinţă la 1 iulie 1999, prin unificarea fostului Comandament Naţional al Grănicerilor cu Direcţia Poliţiei de Frontieră.
Până în anul 1998, la această dată s-a sărbătorit „Ziua grănicerilor”, care marca constituirea primului corp unificat al grănicerilor din România.
Data de 24 iulie a fost desemnată ca „Ziua Poliţiei de Frontieră Române” prin ordonanță de urgență, în anul 2001.

Încă o stradă din Constanța va deveni cu sens unic.
Potrivit Primăriei Constanța este vorba despre strada Traian, unde, de vineri, se va circula numai dinspre bulevardul 1 Decembrie 1918 până la intersecția cu strada Prelungirea Traian.
Măsura a fost luată pentru fluidizarea traficului rutier, iar șoferii sunt rugați să manifeste atenție în zonă și să respecte semnificația indicatoarelor.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
CRTS Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, între orele 9:00 – 13:00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Restaurantele și cafenelele ar putea fi obligate prin lege să le ofere clienților apă de băut, gratis, de la robinet.
Legea impune aceleași obligații și pentru patroni, în relația cu angajații, dar și pentru instituțiile statului.
În unele ţări turistice, precum Grecia, apa rece, gratuită, este deja o tradiţie.
Astfel, se reduce şi cantitatea de PET-uri care poluează mediul.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și a primit aviz favorabil din partea Guvernului.
Votul final aparține deputaților.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru facilitarea votului din diaspora.
Aceasta se va putea aplica începând cu alegerile prezidențiale din noiembrie.
Actul normativ introduce trei măsuri esențiale pentru facilitarea votului în afară granițelor: 3 zile de vot anticipat, prelungirea programului până la miezul nopţii în ultima zi dacă în secţia de votare mai sunt alegători și vot prin corespondenţă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept