Știri 23 iulie 2019

La Mănăstirea Putna a fost inaugurat drumul „Via Transilvanica” în Bucovina.
Este vorba despre un drum omologat oficial ca drum turistic între Putna, locul unde se află mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și Drobeta Turnu Severin, locul unde a intrat în țară Regele Carol I în 1866.
Drumul are circa 1.000 km și trece prin 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.
Proiectul Via Transilvanica – „Drumul care unește” a fost inițiat de organizația Tășuleasa Social în Anul Centenar 2018, la 100 de ani de la Marea Unire a românilor.

Termometrele vor înregistra din nou temperaturi de peste 40 de grade Celsius mâine şi joi, în Europa.
De joi, valul de căldură va ajunge şi în Belgia, Olanda și Luxemburg, existând posibilitatea ca pentru prima oară în aceste trei ţări temperaturile să atingă sau chiar să depăşească pragul de 40 de grade Celsius.
Persoanele în vârstă, cele care suferă de boli cronice şi copiii trebuie să se hidrateze cât mai bine şi să evite să iasă din case în perioadele cu temperaturi extrem de ridicate.
Meteorologii spun că vremea se va răcori spre sfârşitul săptămânii.

Mortalitatea infantilă în România s-a redus la jumătate în ultimii 10 ani.
Ţările europene cu cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă au fost, în 2017, Malta şi România (ambele cu 6,7 decese la 1.000 de copii născuţi vii), aproape dublu faţă de media europeană.
Cu toate acestea, pe parcursul a 10 ani, începând din 2007 şi până în 2017, România a înregistrat cele mai semnificative progrese în reducerea ratei de mortalitate infantilă.
Aceasta a scăzut la jumătate, de la 12 decese la 1.000 de copii născuţi vii în 2007 la 6,7 decese la 1.000 de copii născuţi vii în 2017.
În aceeaşi perioadă, la nivelul Uniunii, rata de mortalitate infantilă a scăzut de la 4,4 decese la 1.000 de copii născuţi vii în 2007 la 3,6 decese la 1.000 de copii născuţi vii în 2017.

Aerul condiționat poate provoca probleme mari de sănătate pe timpul verii.
Medicii spun că diferenţa dintre interior şi exterior nu trebuie să depășească între 5 şi 7 grade.
Dacă diferenţele sunt mai mari, poate apărea senzaţia de ameţeală, și se poate ajunge chiar la pierderea cunoştinţei.
Specialiştii îi avertizează pe oameni că aparatele de aer condiţionat au un rol important în reducerea umidităţii din încăperi.
În plus, medicii le recomandă oamenilor să utilizeze cât mai puţin aparatul de aer condiţionat pe timpul nopţii, pentru că se pot alege cu probleme ale căilor respiratorii.

Abandonul şcolar ar putea creşte din cauza nedecontării abonamentelor pentru elevi.
Guvernul a adoptat Ordonanța care a eliminat transportul județean de persoane din sfera serviciilor publice.
Astfel, elevilor din România nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul județean.
Cel puţin 40.000 de copii au început şcoala, dar nu au mai terminat-o, în anul școlar 2018-2019.
Este vorba despre copii simpli, majoritatea din mediul rural, pentru care efortul financiar al familiei de a-i susţine la şcoală nu a mai putut fi suportat.

Comisia Europeană derulează în România o campanie care are ca scop reducerea consumului de energie în locuinţe şi, implicit, a emisiilor de gaze.
Potrivit Executivului european, consumatorii casnici sunt responsabili pentru un sfert din emisiile directe de dioxid de carbon generate.
Printre soluţiile prezentate în campanie se numără spălarea hainelor la 30 de grade Celsius, utilizarea becurilor economice, setarea temperaturii în casă la 21 de grade sau duşurile scurte.
Aceste măsuri simple, pe lângă faptul că au un efect benefic asupra mediului, duc şi la reducerea semnificativă a facturii la energie.

Elevii români au obținut o medalie de aur, două de argint și trei de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică.
A 60-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică s-a desfăşurat luna aceasta, la Bath, Marea Britanie.
Echipa României din acest an este una din cele mai “tinere” din istoria participării țării noastre, subliniază Ministerul Educației.
Patru olimpici au fost la prima prezență într-un concurs internațional de seniori de un asemenea nivel.
Medalia de aur a fost cucerită de Edis Memiș, de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța, iar rezultatul îi asigură clasarea între cei mai buni 15 elevi-matematicieni din lume.

Angajații care intră în contact cu copii vor fi obligați să prezinte adeverință care arată că nu sunt înscriși în registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale.
Așa prevede Legea Registrului autorilor de infracţiuni de hărțuire sexuală care a intrat recent în vigoare.
Inspectoratul General al Poliției Române are sarcina de a face Registrul funcțional până la 1 ianuarie 2020, timp în care lipsa certificatului de integritate comportamentală va fi suplinită prin adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată este culpabilă de vreuna dintre infracțiunile prevăzute.

Medicii fac apel la turişti, dar şi la localnici, să fie atenţi la alimentele pe care le consumă în timpul verii.
Peste 250 de oameni au ajuns la camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa, numai în ultimele două săptămâni, după ce au consumat diverse tipuri de alimente alterate.
În majoritatea cazurilor a fost vorba despre toxiinfecţii alimentare şi a fost nevoie de internare.
Medicii spun să fim atenți la ceea ce consumăm, în special la brânzeturi, creme de patiserie, ouă sau carne de pui insuficient preparată termic.

Guvernul vrea să stimuleze adopţia internă.
Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Marius Budăi.
Acesta a precizat că sunt măsuri foarte bune de încurajare a adopţiei și se dorește mărirea de la 2 la 5 ani a valabilității unei familii de a fi familie ce are drept de a adopta.
Proiectul de lege în acest sens a fost depus în Parlament.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept