Știri 15 iulie 2019

Biserica Ortodoxă va cinsti vineri Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Serafim de Sarov din apropierea localității Ion Corvin, joi, la miezul nopții.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.
Astfel, Ierarhul nostru va săvârși vineri, de la ora 16, Taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Ilie din cartierul CET, iar de la ora 18.30, va oficia slujba Vecerniei la Mănăstirea Sfântul Ilie – Istria.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la parohia Sfântul Ilie din Techirghiol, de la ora 8.30.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Mucenici Emilian de la Durostorum, Sava de la Buzău, Flavian din Cartagina, ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, dar și la veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov.
Duminică, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va răspunde invitației Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca din jud. Teleorman, cu prilejul hramului, Sfânta Maria Magdalena.

Astăzi este Ziua Mărcii Poştale româneşti.
La 15 iulie 1858 apărea, prima marcă poştală emisă în sud-estul Europei, de către Principatul Moldovei.
„Cap de bour”, a cărei primă emisiune cuprindea patru timbre, a apărut cu cinci ani înaintea primului timbru emis de Imperiul Otoman.
Ziua Mărcii Poștale românești se celebrează din anul 1958, când Poşta Română a aniversat un secol de când au fost emise renumitele mărci.

Astăzi au început înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a bacalaureatului.
Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei, acestea se vor încheia vineri, iar probele din sesiunea de toamnă se vor desfăşura între 21 august şi 3 septembrie.
Pe 7 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Următorul recensământ care va avea loc în România în anul 2021 va fi realizat prin metode moderne de culegere a datelor.
Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei.
Potrivit acestuia, noile metode moderne de recensământ vor permite reducerea semnificativă a timpului până la publicarea rezultatelor.

Bugetul pentru programul RABLA PLUS va fi suplimentat, de astăzi, cu 15 milioane de lei.
Potrivit Ministerului Mediului, prin acest program, românii pot beneficia de un eco-tichet de până la 45.000 de lei, dacă îşi cumpără un autoturism electric, sau de 20.000 de lei, dacă achiziţionează unul hibrid.
Voucherele sunt cuprinse între 200 şi 400 de lei, în funcţie de eficienţa energetică şi de tipul produsului ce va fi cumpărat.

Programul „Rabla Plus” a fost suplimentat cu 15 milioane de lei.
Românii pot beneficia de un ecotichet de 45.000 lei, dar care să nu reprezinte mai mult de 50% din preţul de comercializare al unui autovehicul nou, pur electric.
În cazul în care solicitantul casează o maşină mai veche de opt ani şi decide să achiziţioneze un autovehicul nou electric, beneficiază atât de prima de casare de 6.500 lei, cât şi de ecotichetul de 45.000 lei.

Parlamentul provinciei canadiene Quebec a aplicat legea secularismului.
Astfel, crucifixul istoric donat de Biserica Catolică premierului provinciei Quebec, a fost înlăturat definitiv din Sala Albastră a Adunării Naționale.
Legea privind secularismul, aprobată luna trecută, interzice funcționarilor publici să poarte simboluri sau îmbrăcăminte religioase în îndeplinirea funcțiilor lor.

Jucătoarea de tenis Simona Halep revine astăzi în țară după ce a câștigat turneul din Anglia.
Simona Halep, a învins-o, sâmbătă, în finala de la Wimbledon, cu scorul de 6-2, 6-2, pe jucătoarea Serena Williams, din SUA.
Simona Halep a înregistrat astfel o creştere de trei locuri în ierarhia mondială, fiind pe locul 4 în lume.

Universitățile din întreaga țară și-au deschis, de astăzi, porțile pentru viitorii studenți.
Încep înscrierile pentru studiile de licență, iar zeci de mii de tineri sunt așteptați să își aleagă o carieră.
Deoarece absolvenții sunt din ce în ce mai puțini, unele instituții de învățământ superior oferă cazare sau pregătire gratuită pentru admitere.
Cele mai multe universităţi organizează şi în septembrie o nouă sesiune de înscrieri, pentru locurile rămase libere, dar şi pentru cei care nu au reuşit să ia notă de trecere la Bacalaureat.

Vremea extremă ar putea deveni un lucru obișnuit.
Potrivit experților, din cauza încălzirii globale, cantitatea de energie acumulată în atmosferă și oceane este în creștere, iar procesele intense de eliberare a acestei energii se produc mai des și mai violent.
Drept urmare, vremea considerată a fi anormală va fi tot mai prezentă.
Este vorba despre uragane, inundații și incendii, secetă, ninsori abundente și temperaturi extrem de scăzute, caniculă urmată de furtuni devastatoare.
ONU estimează că 120 de milioane de oameni vor fi împinşi în sărăcie de schimbările climatice, în următorul deceniu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept