Știri 25 iunie 2019

Astăzi este Ziua Navigatorului.
Sărbătoarea a fost instituită de Organizaţia Maritimă Internaţională, la conferinţa de la Manila, din 2010.
Scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu.
Conform statisticilor, în ţara noastră există peste 33.000 de brevete şi certificate de navigatori.

Programul unor autobuze RATC este prelungit temporar.
Astfel, astăzi și mâine, liniile 42, 44, 51 și 101C, circulă până la orele 24:00.
Măsura este luată în contextul desfășurării celei de a IV-a ediții a “Festivalului Internațional de Teatru Miturile Cetății”.

România produce din ce în ce mai multe alimente bio, dar pentru export.
Astfel, țara noastră cultivă produse ecologice pe aproape 350 de mii de hectare.
Pe lângă subvențiile acordate pentru agricultura ecologică, produsele bio au TVA de 5 %.
Cu toate acestea, un studiu arată că jumătate dintre români nu-și permit să le cumpere.
Laptele sau făina românească ajung în Germania, Danemarca, Austria sau Italia, de unde se întorc sub formă de brânzeturi sau biscuiți bio.
Trei sferturi dintre români confundă produsele bio şi cred că marfa de pe tarabele din piețe este ecologică, dar specialiştii atrag atenţia că produsele vândute la tarabă nu sunt controlate.

Mai multe județe din sudul și sud estul țării, printre care și Constanța se află sub avertizare de cod galden și portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta este valabilă până la ora 23:00.
În intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul Olteniei, în zona Carpaților de Curbură și Meridionali precum și în Munții Banatului, vor fi perioade în care se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.
Totodată, ANM a prelungit informarea meteorologică de disconfort termic accentuat, până joi, la ora 20:00.

Tot mai mulți tineri, elevi și studenți, își caută un loc de muncă pentru perioada verii.
Avantajele unui tânăr care a lucrat încă din perioada studenției sunt de necontestat și îl vor ajuta în momentul în care va termina studiile.
Pentru încurajarea acestor practici, statul, prin Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă, plătește pentru fiecare tânăr angajat pe minim 2 luni, cu un contract de 6 ore pe zi, un stimulent în valoare de 250 de lei.

Medicii sfătuiesc persoanele cu probleme cardiace să evite plimbările la orele amiezii.
Meteorologii anunță zile caniculare, astfel că joi temperaturile vor depăși 35 de grade.
Și radiațiile vor fi puternice, astfel că medicii ne sfătuiesc să ne protejam de razele soarelui, cu pălării, umbrele, ochelari de soare și îmbrăcăminte subțire.
De asemenea, se recomandă consumul de apă și evitarea băuturilor alcoolice și a cafelei.

Plaja maritimă accesorizată pentru persoane cu nevoi speciale a fost redeschisă sâmbătă, pentru al treilea an consecutiv.
Aceasta este situată la intrarea în staţiunea Mamaia, în zona Pescăriei, iar iniţiativa aparţine Asociaţiei „Împreună pentru Viitor” din Constanţa.
Amplasamentul dispune de echipamente speciale precum scaune flotabile, cu care persoanele cu deficienţe locomotorii pot intra în apa mării fără riscuri, 30 de şezlonguri, o bibliotecă pe nisip şi un spaţiu unde turiştii se pot fotografia.

22% din alimente au același ambalaj, dar compoziții diferite în Uniunea Europeană.
Așa arată un raport potrivit căruia nu au fost înregistrate decalaje între Est și Vest în privința compoziției produselor de marcă.
Studiul a fost realizat în 19 state ale Uniunii, iar România nu a fost inclusă.
Potrivit Comisiei Europene, diferența de compoziție a produselor testate nu constituie neapărat o diferență în ceea ce privește calitatea produsului.

Preţul gazelor va scădea cu peste 5% de la 1 iulie.
Decizia a fost luată de ANRE.
Ieftinirea va fi aplicată pentru cei peste trei milioane de consumatori casnici în regim reglementat.
ANRE a stabilit noile tarife după ce au scăzut preţurile celor doi mari furnizori de pe piaţa reglementată a gazelor naturale.

Familiile nevoiașe ar putea primi vouchere lunare de 100 de lei.
Un proiect nou prevede modificări în legea care din 2016 acordă tichete sociale în valoare de 50 de lei pentru familiile nevoiașe care își înscriu copiii la grădiniță.
Schimbările sunt necesare pentru că jumătate dintre cei aproape 80 de mii de copii care ar putea beneficia de lege nu se mai încadrează: familiile lor depășesc puțin pragul de venit, stabilit acum la 248 de lei de persoană.
Potrivit Institutului Național de Statistică, un sfert dintre copiii României nu sunt înscriși în nicio formă de învățământ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept