Știri 21 iunie 2019

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 8.15, slujba de sfințire mică a bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului, Sf. Ap. Andrei, Sf. Mc. Sofia și Sf. Proroc Ilie” din Mamaia, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Întâi după Rusalii sau a Tuturor Sfinților.
Astfel, Ierarhul Tomisului va sluji la Mănăstirea Colilia, unde de la ora 7.45, va sfinți o raclă cu 32 de sfinte moaște aduse de la Sfântul Munte Athos, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Racla conține moaște ale Sfântului Mare Mucenic Mina, ale Sfintei Ecaterina, ale Sfinților Ierarhi Spiridon și Nectarie, ale Sfinților Epictet, Astion și Haralambie.
Mănăstirea Colilia are al treilea hram Duminica Tuturor Sfinților.
Luni, Biserica Ortodoxă va cinsti Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, dar și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
Astfel, duminică, de la orele 18.00, Ierarhul nostru va săvârși slujba Vecerniei la Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Constanța, zona Brotăcei.
Luni, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu prilejul hramului.

Slujbele din această după-amiază de la Catedrala Arhiepiscopală se mută la biserica Sfântul Nicolae Vechi din apropiere.
Astfel, slujba vecerniei și a Sfântului Maslu nu se vor oficia la Catedrală ci în apropiere, la biserica Sfântul Nicolae vechi, cu începere de la ora 17:00.
Mutarea se datorează realizării unui film cultural-artistic în incinta Catedralei Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Astăzi este Ziua mondială a Soarelui.
Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop principal popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.
Pe lângă aspectul economic, Ziua mondială a Soarelui are semnificații astronomice, căci data de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară.
Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.

Astăzi este solstiţiul de vară.
Această zi este cea mai lungă din an şi este momentul care marchează începutul verii astronomice.
Astfel, durata zilei este de 15h 32m, iar durata nopţii de numai 8h 28m.
Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

ANM a prelungit informarea meteorologică de instabilitate atmosferică și disconfort termic, pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până duminică la ora 23:00.
Astfel, vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.
Vremea va fi călduroasă cu precădere în sudul și estul țării, unde în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Programul unor autobuze RATC va fi prelungit temporar.
Astfel, până miercuri, liniile 42, 44, 51 și 101C, vor circula până la orele 24:00.
Măsura este luată în contextul desfășurării celei de a IV-a ediții a “Festivalului Internațional de Teatru Miturile Cetății”.

Guvernul a aprobat strategia 5G pentru România.
Potrivit Ministerului Comunicațiilor, vor fi create 250.000 de noi locuri de muncă și vor fi create beneficii de peste 4,7 miliarde de euro.
Ministrul Alexandru Petrescu a declarat că noua generație de tehnologie mobilă, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generației 4G și va contribui în mod semnificativ la incluziune și creșterea productivității în economie.
Adoptarea acestei strategii plasează România alături de 12 state dezvoltate care au lansat strategii 5G, printre care Austria, Danemarca, Franța, Germania și Italia.

Copiii din zona Casei de Cultură din Constanța vor avea, în curând, două locuri de joacă.
Este vorba despre cel din parc și cel de pe aleea Daliei.
Primăria continuă lucrările de turnare a covorului de cauciuc în aceste spații de joacă.

Traficul rutier este restricționat astăzi în zona peninsulară.
Măsura este luată în contextul desfășurării unor filmări la serialul „Impulse”.
În acest sens, circulația autovehiculelor este restricționată, până la ora 23:00, pe strada Arhiepiscopiei, între strada 9 Mai și bulevardul Regina Elisabeta.
Traficul rutier va fi redirecționat către străzile 9 Mai – Revoluției din 22 Decembrie 1989 – Marcus Aurelius – Doctor Aristide Karatzali – Mircea cel Bătrân.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept