Știri 19 iunie 2019

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Întâi după Rusalii sau a Tuturor Sfinților.
Astfel, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji la Mănăstirea Colilia, unde de la ora 7.45, va sfinți o raclă cu 32 de sfinte moaște aduse de la Sfântul Munte Athos, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Racla conține moaște ale Sfântului Mare Mucenic Mina, ale Sfintei Ecaterina, ale Sfinților Ierarhi Spiridon și Nectarie, ale Sfinților Epictet, Astion și Haralambie.
Mănăstirea Colilia are al treilea hram Duminica Tuturor Sfinților.
De la orele 18.00, Ierarhul nostru va săvârși slujba Vecerniei la Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Constanța, zona Brotăcei, cu prilejul hramului.

Constănțenii sunt invitați la un spectacol de teatru creștin.
Acesta se intitulează ”Brâncovenii” și va avea loc astăzi, de la orele 18:00, la Casa de Cultură, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Spectacolul prezintă ceea ce etnograful Ernest Bernea considera a fi ”culmea istoriei suferințelor nemeritate îndurate de români” întruchipată de personajul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Evenimentul este dedicat Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română și este organizat de Compania Teatrală Zona, Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent și parohia Sfântul Pantelimon din București.
Intrarea va fi liberă.

Primăria Constanța a început montarea indicatoarelor „Trecere de pietoni“ cu leduri și panouri fotovoltaice.
Până în momentul de față au fost instalate astfel de indicatoare la trecerile de pe bulevardul I.C. Brătianu, în dreptul Școlii gimnaziale nr. 8 și în zona Policlinicii CFR.
Alte 16 indicatoare vor fi montate în municipiul Constanța pentru protejarea pietonilor și pentru îmbunătățirea vizibilității trecerilor.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 23:00.
Astfel, vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Fondurile alocate celei de-a doua sesiuni a programului „Rabla pentru electrocasnice” s-au epuizat, la doar câteva ore de la lansare.
Administraţia Fondului pentru Mediu a pus ieri, pe piaţă voucherele, în valoare de peste 28 de milioane de lei.
Prin acest program, pot fi cumpărate maşini de spălat, frigidere, televizoare sau aparate de aer condiţionat cu un consum redus de energie, iar beneficiarii trebuie să predea unul uzat din aceeaşi categorie.
Voucherele acordate pentru achiziţionarea electrocasnicelor noi sunt cuprinse între 300 şi 500 de lei.

Românii sunt nevoiţi să aştepte luni de zile pentru o investigaţie RMN gratuită.
Motivul îl constituie insuficiența fondurilor alocate de Casa Națională de Asigurări.
Sunt clinici în care nu se mai adaugă pacienţi pe listele de aşteptare pentru că deja sunt prea mulţi oameni programaţi.
Pentru un RMN cerebral cu substanţa de contrast, fără asigurare, preţurile sunt cuprinse între 750 şi 1.500 de lei.

Donarea de sânge îmbunătăţeşte starea de sănătate a donatorului.
Cei care donează sânge devin “mai sănătoşi”, beneficiază de analize de sânge gratuite, se reduce îmbătrânirea întrucât scade nivelul de stres, se previne chiar şi infarctul şi accidentul vascular cerebral.
De asemenea, medicii susţin că prin donarea de sânge scade şi riscul de cancer, vindecarea plăgilor este mai rapidă şi scade şi colesterolul.
De fiecare dată când cineva donează sânge ajută la salvarea a trei vieţi, precizează specialiştii.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o directivă privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor.
Aceasta vizează creşterea participării femeilor pe piaţa muncii şi instituirea concediilor din motive familiale şi a unor formule de lucru flexibile.
Noul act prevede, de asemenea, o serie de posibilităţi pentru lucrători de a beneficia de concediu pentru îngrijirea rudelor care au nevoie de sprijin.
Statele membre vor avea apoi la dispoziţie trei ani pentru a se conforma directivei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept