Ştiri 31 ianuarie 2011

Mai multe magazine care vând substanţe etnobotanice din Constanţa au fost închise de autorităţi.
Acestea au efectuat zilele trecute acţiuni de control la nouă societăţi care deţin astfel de spaţii comerciale.
Pentru aproape jumătate dintre magazinele verificate s-a dispus suspendarea activităţii pentru diverse nereguli constatate. Totodată, autorităţile au ridicat mai multe substanţe, care urmează să fie expertizate.

Alimentele s-ar putea scumpi în următoarea perioadă.
Previziunile arată că pâinea s-ar putea scumpi cu 15%, deoarece morarii români vor cumpăra grâu de panificaţie din afara ţării, la preţuri mai mari.
De asemenea, producătorii anunţă că uleiul s-ar putea scumpi tot cu 15-20%.
Din lipsă de materie primă la nivel naţional, ei vor fi nevoiţi să importe cu costuri mari.
Mai mult, specialiştii spun că ne apropiem şi de o nouă criză a zahărului la nivel mondial, care va duce la o scumpire a acestuia.
Potrivit specialiştilor, criza din România a fost provocată de dezechilibrele fundamentale ale economiei, care nu au putut fi corectate prin politica de ajustare a Guvernului.

Salariaţii din România vor primi de astăzi, prin poştă, noile carduri de sănătate.
Acestea conţin informaţiile de identitate ale posesorului si codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul trebuie purtat întotdeauna de posesor, fiind la fel de important precum cartea de identitate.
Ministrul Sănătăţii a declarat că până la sfârşitul anului 2012, fiecare asigurat cu vârsta de peste 14 ani va intra în posesia cardului de sănătate.

Ministrul Turismului vrea să treacă plajele în administrarea hotelierilor.
În noua lege se stabileşte ca o parte din plaje să ajungă la hotelieri şi 20% din toată plaja din Mamaia să rămână la autorităţile locale pentru agrement.
În prezent, plajele se află în administrarea Direcţiei Apelor Dobrogea-Litoral.
Ministrul Elena Udrea a declarat că va încerca să exproprieze pe cei care deţin suprafeţe private de plajă.

Românii sunt pe primele locuri în Europa la administrarea antibioticelor fără reţetă.
Un sondaj desfăşurat de Comisia Europeană relevă faptul că peste jumătate din români au luat antibiotice în ultimele 12 luni, iar 16% dintre aceştia nu au avut o reţetă medicală.
Potrivit specialiştilor, antibioticele acţionează asupra bacteriilor, şi nu asupra virusurilor, iar administrarea lor în cazul unei simple afecţiuni de natură virală nu face decât să sporească rezistenţa organismului la substanţa activă.
Statisticile arată că în Uniunea Europeană, mor anual peste 25.000 de persoane pentru care medicii nu mai pot face nimic din cauza rezistenţei pe care germenii bacterieni au reuşit să o dezvolte.

Primăriile ar putea cere bani contribuabililor pentru plata online a taxelor şi impozitelor.
Posibilitatea ca primăriile să solicite contribuabililor achitarea, parţială sau integrală, a comisionului pentru operaţiunile de plată online ale cetăţenilor, este prevăzută în Hotărârea privind Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor.
Astfel, pentru fiecare tranzacţie efectuată de un contribuabil, primăria va achita un comision de cel mult 2% din suma transferată de acesta, dar nu mai mult de 30 lei.

Medicii rezidenţi vor fi salarizaţi pentru liniile de gardă efectuate.
Guvernul a aprobat facilitarea accesului medicilor rezidenţi la gărzi, dar şi includerea absolvenţilor de medicină care nu au trecut examenul de rezidenţiat în sistemul sanitar, dar cu atribuţii limitate.
Potrivit ministrului Sănătăţii, aceştia vor putea fi folosiţi în cabinetele medicilor de familie pentru consultaţii sau intervenţii minore.
Activităţile şi competenţele acestora vor fi stabilite în perioada următoare de către Ministerul Sănătăţii şi de Colegiul Medicilor.

Conducta de gaze dintre România şi Bulgaria va fi finalizată anul viitor.
Aceasta va avea o lungime totală de circa 26 km, dintre care 7 km sunt pe teritoriul României, iar 4 km reprezintă subtraversarea fluviului Dunărea.
Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a gazelor naturale la Giurgiu şi Ruse.
Interconectorul va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi/an.
Comisia Europeană a aprobat deja cofinanţarea de circa 9 milioane euro pentru acest proiect, suma urmând a fi repartizată între cele două ţări, în funcţie de valoarea investiţiei pe teritoriul fiecăreia.

Mezelurile favorizează apariţia cancerului la stomac.
Nutriţioniştii spun că principalul motiv pentru care ar trebui să reducem consumul de mezeluri îl reprezintă aditivii pe care-i conţin – nitraţi, nitriţi de sodiu şi potasiu, deoarece aceştia sunt responsabili de apariţia cancerului la stomac.
La fel de periculoşi sunt monoglutamatul de sodiu şi caragenanul, acesta din urmă provocând cancerul colorectal.
În plus, în majoritatea mezelurilor este şi multă grăsime, aceasta fiind întâlnită într-o proporţie de până la 40% în crenvurşti şi parizer.
În topul celor mai nocive mezeluri mai intră şi cârnaţii, pastrama de porc şi salamul.
Pentru a limita consumul frecvent de mezeluri, specialiştii în alimentaţie îi sfătuiesc pe români să consume mai des carnea preparată la cuptor sau peştele la grătar.

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au inventat benzina artificială.
Aceasta este bazată pe hidrogen, care nu poluează, este de trei ori mai ergonomică, iar un litru costă aproximativ 30 de eurocenţi.
Noua descoperire este o veste bună, luând în considerare că în ultimul timp preţul carburanţilor a crescut foarte mult.
Specialiştii anunţă că noul combustibil va putea fi folosit de şoferi în mai puţin de trei ani.

China construieşte cel mai mare radiotelescop din lume.
Acesta va avea o capacitate de a capta semnale de 10 ori mai mare decât a celui mai mare telescop din lume, din Puerto Rico, care are o deschidere de 350 de metri.
Marele telescop chinez va fi format din 4.600 de panouri de captare a undelor electromagnetice.
Costurile investiţiei sunt de 100 milioane dolari, iar construcţia va fi finalizată în 2016.
Marele telescop va îmbunătăţi capacitatea de observaţii astronomice a Chinei, şi va permite astronomilor din întreaga lume descifrarea secretelor universului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept