Știri 17 iunie 2019

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Sfânta Treime: Dumnezeu Cel Unul în fiinţă şi întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Această sărbătoare a fost aşezată imediat după Pogorârea Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor şi a treia Persoană a Sfintei Treimi, pentru a arăta că mântuirea oamenilor de păcat este opera Sfintei Treimi, adică a Tatălui, prin hotărârea şi făgăduinţa Răscumpărării, a Fiului, prin Sfintele Pătimiri şi Înviere, şi a Duhului Sfânt, prin venirea Sa la Cincizecime.
Credinţa în Preasfânta Treime este învăţătura principală a Bisericii Ortodoxe.
Ea a fost descoperită în Sfânta Scriptură, mai ales în Noul Testament, şi formulată apoi de Sfinţii Părinţi ai Bisericii la primele două Sinoade Ecumenice, în Simbolul de credinţă.
Sfinţii Părinţi şi teologii Bisericii au explicat, în scrierile lor, învăţătura Ortodoxă despre Sfânta Treime: Tatăl este nenăscut, Fiul este născut din veci din Tatăl, iar Duhul Sfânt purcede din veci din Tatăl.

Constănțenii sunt invitați la un spectacol de teatru creștin.
Acesta se intitulează ”Brâncovenii” și va avea loc miercuri, de la orele 18:00, la Casa de Cultură, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Spectacolul prezintă ceea ce etnograful Ernest Bernea considera a fi ”culmea istoriei suferințelor nemeritate îndurate de români” întruchipată de personajul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Evenimentul este dedicat Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română și este organizat de Compania Teatrală Zona, Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent și parohia Sfântul Pantelimon din București.
Intrarea va fi liberă.

Ghișeele SPIT sunt închise astăzi.
Măsura respectă prevederile Codului Muncii, potrivit cărora, a doua zi de Rusalii reprezintă sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Programul cu publicul va fi reluat mâine.

Aproximativ 2.400 de tone de alge au fost colectate de pe litoralul românesc.
Cea mai mare cantitate a fost consemnată în staţiunile 2 Mai, Olimp şi Mangalia, potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române“.
În toată perioada estivală, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral va monitoriza în permanenţă calitatea apei în zona litorală, precum şi respectarea normelor în vigoare de către administratorii plajelor.

SRI a pus în funcțiune un sistem prin care va supraveghea modul de cheltuire a banilor publici și averile obținute dubios.
Sistemul ar trebui să poată identifica rapid și firmele ai căror acționari sau administratori figurează la mai multe societăți și au cazier judiciar, precum și persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanțe între venitul declarat și clădirile, terenul sau mașinile cumpărate.
De asemenea, noul sistem IT va putea obține informații rapide despre societățile comerciale și despre acționarii firmelor care lucrează cu statul inclusiv în cazul rambursărilor de TVA.

Mâine începe Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a cu proba scrisă la Limba şi literatura română.
Joi, se desfăşoară proba la Matematică, iar vineri, este programată proba la Limba şi literatura maternă.
Primele rezultate ale examenului vor fi comunicate marţi, 25 iunie.
Media generală obţinută în cadrul evaluării are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.

Astăzi este ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei.
În 1994, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 17 iunie, Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, în vederea conștientizării publice a acestei probleme, precum și pentru promovarea punerii în aplicare a Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării, în țările care se confruntă cu o gravă secetă sau deșertificare, în special în Africa.
În acest an, marcarea evenimentului la nivel mondial are loc la Beijing.
Deșertificarea se numără printre cele mai mari probleme de mediu ale timpului nostru.

CRTS face un apel către constănțeni să vină să doneze sânge.
În ultima lună s-a înregistrat reducerea cu 30-50% a numărului de donatori.
Cei care vor să doneze sunt așteptați în fiecare zi de luni până vineri, între orele 7.30-13.00, la sediul Centrului din strada Nicolae Iorga nr 85.
De asemenea, CRTS are un program special pentru donare în ultima sâmbătă din fiecare lună, între orele 9 si 13, cu excepția lunilor aprilie și decembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept