Știri 14 iunie 2019

Mâine, în ajunul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă a statornicit pomenirea de obște a celor adormiți, cunoscută drept Moșii de vară.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 8:00, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica Sfânta Treime din localitatea Culmea Nord, în apropiere de localitatea Nazarcea.
Duminică, Biserica Ortodoxă va prăznui Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8:00, Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanța, apoi va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, ce simbolizează „limbile de foc” ale Duhului Sfânt, pogorâte peste Apostoli.
La ora 12:30, ierarhul nostru îi va premia pe cei aproximativ 50 de elevi din clasele V-XII, care au obținut rezultate deosebite la Olimpiada de Religie Ortodoxă.
Totodată vor fi premiați și elevii care s-au remarcat la concursul „România în sărbătoare”.

Astăzi este Ziua mondială a donatorului de sânge.
Decizia marcării anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății, la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.
Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari, dar și de a crește gradul de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie.
Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an.

Constănțenii sunt invitați la un spectacol de teatru creștin.
Acesta se intitulează ”Brâncovenii” și va avea loc miercuri, de la orele 18:00, la Casa de Cultură, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Spectacolul prezintă ceea ce etnograful Ernest Bernea considera a fi ”culmea istoriei suferințelor nemeritate îndurate de români” întruchipată de personajul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Evenimentul este dedicat Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română și este organizat de Compania Teatrală Zona, Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent și parohia Sfântul Pantelimon din București.
Intrarea va fi liberă.

ANM a prelungit informarea meteorologică de disconfort termic și instabilitate atmosferică până la ora 23.00.
Astfel, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar în regiunile vestice, nord-vestice, sudice și sud-estice și pe arii restrânse în restul teritoriului, după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat.
Indicele temperatură-umezeală va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Îndeosebi după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată la deal și la munte și pe arii restrânse în celelalte regiuni.
Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

O acțiune de donare de sânge va avea loc mâine în localitatea Hârșova.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Spitalul Orășenesc, între orele 8.30 și 13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța, Primăria Oraşului Hârşova, Spitalul Orăşenesc Hârşova și Protoieria Carsium.

CFR introduce de astăzi Trenurile Soarelui.
Timp de trei luni, până pe 9 septembrie, peste 40 de trenuri vor asigura zilnic legături directe din toată țara către Delta Dunării și staţiunile de la Marea Neagră.
32 de trenuri vor pleca zilnic din București spre Constanța, 14 cu destinația Mangalia și cu opriri în toate stațiunile de la Malul Mării.

Elevii şi preşcolarii au intrat de astăzi în vacanță.
Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, anul şcolar 2019-2020 va începe pe 9 septembrie.
Structura anului şcolar viitor cuprinde semestrul 1 care se va desfăşura în perioada 9 septembrie – 20 decembrie 2019 şi semestrul al 2-lea, 13 ianuarie – 12 iunie 2020.
Clasele care vor beneficia în plus de încă o săptămână de vacanţă sunt cele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar, care va avea loc în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Modificările privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Sorina Pintea a declarat că schimbările propuse vor duce la îmbunătăţirea activităţii de transfuzie sanguină.
Astfel, va fi introdus un sistem informatic care să asigure trasabilitatea de la venă la venă și va creşte securitatea transfuzională.

Un program pentru educarea populaţiei în acordarea primului ajutor a fost lansat ieri.
Acesta se va derula la nivel național și este organizat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
În cadrul proiectului, oamenii vor învăța cum pot interveni până la sosirea echipajelor medicale SMURD sau a ambulanţelor.
Sub sloganul „Punct de prim-ajutor. Fii salvator!”, vor fi instalate, în zonele publice intens tranzitate, staţii mobile de prim-ajutor.
Acestea vor fi dotate cu aparate care pot fi folosite pentru salvarea vieţii unei persoane cu probleme.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept