Știri 13 iunie 2019

Patriarhia Română își exprimă profunda indignare privind ofensa publică adusă simbolurilor religioase.
Este vorba despre spectacolul de teatru „Eu sunt. Și?” prezentat la Cluj-Napoca în cadrul „Săptămânii Mândriei” a minorităților sexuale.
Potrivit Patriarhiei, conținutul indecent al acestei reprezentații include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator.
Legea cultelor stipulează că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.
În acelaşi timp, Patriarhia îndeamnă la promovarea decenței în spațiul public, ca premisă pentru o reală toleranță.

Constănțenii sunt invitați la un spectacol de teatru creștin.
Acesta se intitulează ”Brâncovenii” și va avea loc miercuri, de la orele 18:00, la Casa de Cultură, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Spectacolul prezintă ceea ce etnograful Ernest Bernea considera a fi ”culmea istoriei suferințelor nemeritate îndurate de români” întruchipată de personajul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Evenimentul este dedicat Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română și este organizat de Compania Teatrală Zona, Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent și parohia Sfântul Pantelimon din București.

ANM a prelungit informarea meteorologică de disconfort termic și instabilitate atmosferică până mâine la ora 23.00.
Astfel, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar în regiunile vestice, nord-vestice, sudice și sud-estice și pe arii restrânse în restul teritoriului, după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat.
Indicele temperatură-umezeală va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Îndeosebi după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată la deal și la munte și pe arii restrânse în celelalte regiuni.
Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

O acțiune de donare de sânge va avea loc sâmbătă în localitatea Hârșova.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Spitalul Orășenesc, între orele 8.30 și 13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța, Primăria Oraşului Hârşova, Spitalul Orăşenesc Hârşova și Protoieria Carsium.

RATC a pus în circulație linia estivală de autobuze City Tour.
Aceasta conectează orașul cu portul și stațiunea Mamaia și va circula până în toamnă pe următorul traseu: Gară CFR – Piața Far – Poarta 5 – Silozurile Saligny (incinta Port) – Cuibul Reginei (incinta Port) – Portul Turistic Tomis – bd. Elisabeta – str. Termele Romane – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Batrân – bd. Mamaia până la Tabăra Turist, din Stațiunea Mamaia.
Linia va fi deservită de 6 autobuze etajate cu plecări din Mamaia (Tabăra Turist) cu o frecvență de 25 de minute, în program 09:00 – 18:00 în prima parte a verii și până la ora 22:00 în plin sezon estival.
Totodată, a fost lansată o hartă nouă a traseului liniei turistice ce cuprinde cele 100 de obiective turistice. Harta va fi pusă gratuit la dispoziția călătorilor, odată cu îmbarcarea în autobuzele etajate.

CFR introduce de mâine Trenurile Soarelui.
Timp de trei luni, până pe 9 septembrie, peste 40 de trenuri vor asigura zilnic legături directe din toată țara către Delta Dunării și staţiunile de la Marea Neagră.
32 de trenuri vor pleca zilnic din București spre Constanța, 14 cu destinația Mangalia și cu opriri în toate stațiunile de la Malul Mării.

Un om obişnuit mănâncă cel puţin 50.000 de particule de plastic pe an și inspiră o cantitate similară.
Așa arată un nou studiu, în care cifra reală este mult mai mare, întrucât doar un mic număr de alimente și băuturi a fost analizat în privința contaminării cu plastic.
Cercetătorii au constatat că un consum mare de apă îmbuteliată mărește numărul particulelor ingerate iar unele sunt suficient de mici pentru a penetra țesuturile umane, unde pot declanșa reacții imune.
Poluarea cu micro-plastic este generată în special de dezintegrarea deşeurilor din plastic, care se găsesc în aer, sol, râuri și în cele mai adânci oceane ale lumii.

Reabilitarea parcărilor continuă în municipiul Constanța Lucrările se desfășoară în parcarea delimitată de Vila Sky și bulevardul Mamaia unde se recondiționează acoperișul și stâlpii de susținere.
Totodată, au fost aplicate marcaje longitudinale și au fost trasate treceri pentru pietoni și parcări pe strada Griviței și în stațiunea Mamaia.
Lucrări similare vor fi executate în stațiile de autobuz și de taxi, pe bulevardul I.C. Brătianu, strada Bărăganului și bulevardul Aurel Vlaicu.
De asemenea, Primăria anunță că trecerea de pietoni de pe strada Adamclisi, zona Brotăcei se va muta câțiva metri mai jos.

În 2040 „carnea” nu va proveni majoritar de la animalele sacrificate.
Un raport întocmit de o firmă de consultanţă globală scoate în evidenţă efectele puternice pe care le are producţia convenţională de carne asupra mediului şi preocupările oamenilor în ceea ce privește condiţiile care le sunt asigurate animalelor în fermele industriale.
Astfel, peste 20 de ani, 60% din carnea consumată fie va fi crescută în cuve, fie va fi un substitut pe bază de plante cu aspect şi gust de carne.
În prezent, mai multe companii străine folosesc ingrediente vegetale pentru a crea surogate de burgeri, ouă şi alte produse.

Taxa auto va fi restituită până la sfârşitul lunii.
Încă 650 de milioane de lei au fost transferați din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului către Fondul de Mediu în acest scop.
Banii ar trebui să fie suficienți pentru încheierea procesului de returnare a banilor.
La finalul lunii mai, 700 de milioane de lei au fost transferați în același scop, dar nu au acoperit toate cererile.

Centrele de plasament vechi vor fi desființate până în anul 2021.
Guvernul a adoptat, ieri, actul normativ.
Astfel, din 2021 copiii aflați sub protecție socială vor locui în case și apartamente de tip familial, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Reprezentanții centrelor care refuză desființarea acestora riscă amenzi între 3000 și 10.000 de lei.
Decizia guvernului a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu și lung pentru copiii separați de familie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept