Știri 12 iunie 2019

Patriarhul României îndeamnă la mobilizare pentru salvarea satului românesc.
Cu prilejul unei Conferinței Naționale, care a avut loc la Palatul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a îndemnat la ’’unirea rugăciunii cu acțiunea, solidaritatea și frățietatea cu voința de a ajuta în mod efectiv și eficient satul românesc’’.
În cadrul aceluiași mesaj, Părintele Patriarh a afirmat că „patrimoniul cultural al României, este în mare măsură un patrimoniu cultural religios.

CRTS face un apel către constănțeni să vină să doneze sânge.
În ultima lună s-a înregistrat reducerea cu până la 30-50% a numărului de donatori.
Cei care vor să doneze sunt așteptați în fiecare zi de luni până vineri, între orele 7.30-13.00, la sediul Centrului din strada Nicolae Iorga nr 85.
De asemenea, CRTS are un program special pentru donare în ultima sâmbătă din fiecare lună, între orele 9 si 13, cu excepția lunilor aprilie și decembrie.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 23:00.
Astfel, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.
Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor și serilor.

Marea Neagră devine mare de plastic.
Afirmatia aparține voluntarilor de la Asociația ’’MaiMultVerde’’ care au lucrat, timp de o lună, în Delta Dunării, pentru a colecta și a trimite la reciclare o parte din uriașa cantitate de deșeuri aruncate în această zonă.
Pe parcursul acțiunii, 100 de voluntari au adunat cinci tone de deșeuri de plastic din aria de protecție specială Insula Sacalin – Zătoane.
Conform celui mai recent studiu, Dunărea transportă zilnic în Marea Neagră 4,2 tone de plastic, adică aproximativ 1.533 de tone pe an.

Organizația Mondială a Sănătății a eliminat „transgenderismul” de pe lista tulburărilor psihice.
Potrivit agenției de sănătate a ONU, tulburarea identității de gen nu mai este clasificată drept o tulburare mintală, însă va fi numită „incongruența de gen”.
OMS consideră că celor care pretind că nu sunt de același gen cu sexul lor biologic ar trebui să li se garanteze tratamente medicale și intervenții chirurgicale pentru a nu fi traumatizați.
De asemenea, OMS a declarat, anul trecut, că va elimina „incongruența de gen” din lista sa de tulburări mintale pentru a „reduce stigmatizarea” care ar putea apărea odată cu susținerea faptului că apartenența la un gen este incompatibilă cu sexul real biologic al fiecăruia.

Unele motociclete ar putea fi conduse cu permis pentru categoria B.
Așa arată o propunere legislativă depusă în Parlament, care prevede că permisul de conducere eliberat pentru categoria B va putea fi folosit și pentru motocicletele cu cilindree maximă de 125 cm3, dacă persoana respectivă are 24 de ani și permis categoria B de cel puțin doi ani.
Printre avantaje, se regăsește și fluidizarea traficului si reducerea poluarii.
Propunerea se află în prezent la Senat, ca primă Cameră sesizată.

Bugetarii vor avea liber a doua zi de Rusalii.
Astfel, românii vor fi liberi luni.
Conform Codului muncii, angajatorii sunt obligați să acorde o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile sau să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.
În caz contrar, angajatorii riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Statul Alabama a aprobat o lege care prevede castrarea chimică a pedofililor, înainte de a fi eliberați din închisoare.
Este vorba despre cei cu vârsta de peste 21 de ani, care au abuzat copii mai mici de 13 ani.
Conform noii legi adoptate, pedofilii condamnați vor trebui să se supună castrării chimice înainte de a părăsi închisoarea, atât ca o descurajare pentru comiterea pe viitor a unor infracțiuni de acest gen, cât și ca o pedeapsă.
Măsura ar urma să fie contestată de activiștii pentru drepturile omului, ce interzic guvernului să impună „pedepse aspre și neobișnuite” cetățenilor americani.

Polițiștii constănțeni au actualizat traseele pe care se pot desfășura pregătirea practică și susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere.
Astfel, accesul mașinilor ”Școală” va fi interzis pe strada Soveja (de la intersecția cu bulevardul Mamaia până la intersecția cu strada Primăverii), strada Chiliei, strada Maramureș, strada Ion Andreescu și strada Războieni.
Până pe 15 septembrie este interzis accesul pe bulevardul Mamaia (de la intersecția cu strada Soveja până la intersecția cu strada Lotus) și pe bulevardul Tomis.
Pregătirea practică în vederea obținerii permisului de conducere se va realiza în județul Constanța, pe toate drumurile deschise circulației rutiere, cu excepția autostrăzilor A2 și A4.

Sistemul informatic pentru medicii de familie este în colaps total.
Mulți dintre medici spun că se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei.
Tot pe timpul nopții, medicii de familie încearcă să facă raportările lunare obligatorii către CNAS.
Pentru că semnalele transmise în ultimii ani despre această situație au rămas fără răspuns, medicii de familie au început de luna trecută, o monitorizare internă a sistemului, acordând zilnic note.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept