Știri 11 iunie 2019

CRTS face un apel către constănțeni să vină să doneze sânge.
În ultima lună s-a înregistrat reducerea cu până la 30-50% a numărului de donatori.
Cei care vor să doneze sunt așteptați în fiecare zi de luni până vineri, între orele 7.30-13.00, la sediul Centrului din strada Nicolae Iorga nr 85.
De asemenea, CRTS are un program special pentru donare în ultima sâmbătă din fiecare lună, între orele 9 si 13, cu excepția lunilor aprilie și decembrie.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate, pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 23:00.
Astfel, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.
Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor.

Elevii de clasa a VIII-a au intrat de vineri într-o minivacanţă.
Potrivit Ministerului Educației, aceștia se pregătesc pentru Evaluarea naţională.
Astfel, pe 18 iunie va avea loc primul test, cel scris la limba şi literatura română, iar pe 20 iunie, proba scrisă la matematică.
Elevii minorităţilor naţionale vor susţine, pe 21 iunie, examenul la limba şi literatura maternă.
Rezultatele vor fi afişate pe 25 iunie, iar cele finale vor fi anunţate pe 29 iunie.

Vaticanul critică teoria intersex şi transgender.
Într-un document dat publicităţii luni, în timpul unor evenimente dedicate comunităţii LGBT, acesta respinge noţiunea potrivit căreia oamenii ar trebui să fie liberi să-şi aleagă genul. Vaticanul critică de mult timp teoria genurilor, pe care o consideră o ameninţare la adresa idealului catolic al unei societăţi bazate pe familii heterosexuale care aduc pe lume copii.
De asemenea, documentul respinge ”conceptul generic de ‘nondiscriminare’ care ascunde deseori o ideologie și care neagă diferenţa precum şi reciprocitatea naturală între bărbaţi şi femei”.

Constănțenii și turiștii vor beneficia de internet wireless gratuit pe faleza Cazinoului din Constanța.
Potrivit reprezentanților Primăriei, proiectul este finanțat prin programul WIFI4EU.
Această inițiativă promovează accesul gratuit la Wi-Fi în spații publice precum: parcuri, piețe și clădiri publice, biblioteci, centre de sănătate și muzee.

Sucul de roşii scade hipertensiunea arterială.
Potrivit cercetătorilor japonezi, acesta ajută la reducerea nivelului de lipoproteine din sânge asociate cu colesterolul rău.
Studiul s-a realizat pe un eșantion de 481 de persoane, timp de un an.
În urma testelor s-a observat că după consumul de suc de roșii, presiunea sistolică a scăzut de la 141 la 137 milimetri coloană de mercur şi cea diastolică – de la 83 la 80.
De asemenea, nivelul de colesterol asociat cu lipoproteinele cu densitate mică s-a diminuat, de la 155 la 149,9 miligrame pe decilitru.

Sporul natural al populaţiei României continuă să fie negativ.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna aprilie a acestui an, s-a ajuns la un minus de 8.560 de persoane.
Astfel, s-au născut aproape 13.000 de copii şi s-au înregistrat peste 21 de mii de decese.
De asemenea, au fost mai puţine căsătorii şi divorţuri, atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele 30.000 de tichete disponibile în Programul „Rabla 2019” au fost epuizate.
Datele Administraţiei Fondului pentru Mediu arată că tichetele s-au terminat, la aproximativ o lună şi jumătate de la lansarea ediţiei din acest an.
Prima de casare, este în valoare de 6.500 de lei, iar tichetele rezervate pot fi folosite până la 30 septembrie, termenul limită stabilit.
Ministerul Mediului a precizat că este posibil ca o nouă ediţie să fie lansată în toamnă, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut.

Mai mult de jumătate din cheltuielile efectuate anul trecut de populatia Romaniei, au fost alocate pentru consum.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, este vorba de alimente, băuturi, mărfuri nealimentare sau plata unor servicii, în timp ce 31,5% din cheltuieli au reprezentat impozite şi contribuţii către stat.
De asemenea, cheltuielile pentru achiziţia sau construcţia unei locuinţe, reprezintă numai 0,5% din totalul cheltuielilor gospodăriilor.
Anul trecut, cheltuielile lunare pentru o gospodărie au fost, în medie, de 3.667 lei şi au reprezentat 86,2% din nivelul veniturilor totale.

La nivel mondial, numărul persoanelor obeze a depășit numărul persoanelor care suferă de foame.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite a subliniat că regimul alimentar deficitar este în creştere.
Anul trecut, ONU a estimat că populaţia care suferă de foame a crescut, în 2017, pentru al treilea an consecutiv, până la 821 milioane de persoane în întreaga lume, mai ales din cauza conflictelor, schimbărilor climatice şi recuperării lente a economiei.
Obezitatea în rândul adulţilor afecta, în 2016, peste 672 de milioane de oameni, iar această problemă se datorează regimului alimentar, urbanizării, consumului de mâncare tip fast-food şi altor factori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept