Știri 6 iunie 2019

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Domnului.
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
Tot în secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.

Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.
Patriarhia Română a anunțat slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.
Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase, astăzi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Cu prilejul cinstirii eroilor, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți un monument închinat eroilor, la biserica „Sfântul Gheorghe” din localitatea Dobromir Deal, de la ora 16.00.

Nu toți eroii sunt sfinți.
Într-un comunicat de presă postat pe situl agenției de știri Basilica, Patriarhia Română spune că nu toți cei care au murit în închisorile comuniste sunt sfinți, deoarece nu toți au fost modele de credință statornică, pocăință sinceră şi viață sfântă, deși toți eroii au suferit și au murit pentru libertate sau pentru apărarea patriei.
Mai mult, canonizarea sfinților nu se face din rațiuni politice sau patriotice, ci din rațiuni ale trăirii și mărturisirii dreptei credințe.
Pentru ca un erou să fie proclamat sfânt trebuie să se ajungă la dovada certitudinii dreptei credințe și a sfințeniei vieții, precum și la dovada faptului că evlavia populară față de acesta nu este una superficială şi efemeră, ci una profundă și îndelungată sau perenă, verificată în timp.
Patriarhia Română amintește că Biserica îi pomenește în permanență pe eroi, la fiecare Sfântă Liturghie sau la momentele dedicate pomenirii acestora, dar canonizarea de sfinți nu se poate face în grabă sau sub presiune.

Icoana Maicii Domnului “Odighitria” din Ucraina a sosit astăzi la Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și ca Biserica Greacă din Constanța.
Astfel, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, va rămâne spre cinstire până duminică seară.
Lăcașul de cult este situat în zona Peninsulară.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea va avea loc dumincă, la biserica ”Sfantul Vasile cel Mare” din Constanța, zona Inel 2, între orele 8.30 și 13.30.
Aceasta este organizată de către CRTS Constanța.

Dan Puric revine la Constanța.
Maestrul va susține o conferință cu tema: “Despre puterea iubirii”.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 18:30, în Sala Mare, a Casei de Cultură din Constanţa.
Intrarea va fi liberă.

Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de folclor românesc și armănesc în interpretare coral-instrumentală.
Acesta va fi susținut de Corala bărbătească Armonia și Orchestra folclorică Muzica Divertis.
Concertul va debuta cu un program de muzică armănească în interpretarea fiicei duhovnicești a parohiei, Florentina Gârțu.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 19:00, în parcul Tăbăcărie, lângă biserica Sfantul Mina.
Corala va fi dirijată de părintele Arhidiacon Ion Iulian Dumitru.
Concertul este unul caritabil, iar fondurile strânse vor ajuta la finalizarea lucrărilor de amenajare ale Așezamantului de prunci abandonati Sfantul Cuvios Arsenie din Techirghiol.

Șoseaua Transalpina a fost redeschisă circulaţiei rutiere.
Astfel, pe tronsonul: Rânca – Obârșia Lotrului, circulația va fi deschisă doar pentru autovehiculele cu masa maximă totală autorizată de 7,5 tone în intervalul orar 08:00-20:00, cu o viteză maximă de 30 km/ora.
Circulația va fi deschisă până la data de 15 octombrie, dar în funcție de condițiile meteo CNAIR SA poate restricționa sau prelungi termenul de închidere a circulației.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept