Știri 1 iunie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
Acesta era fiul unor coloniști greci, păgâni, din vechiul Sichem din Palestina, numit după colonizarea romană din anul 70 Flavia Neapolis, iar astăzi Nablus, și s-a născut la începutul secolului al II-lea.
Crescut în păgânism, din tinerețe a fost atras spre filozofie, astfel a cercetat conceptele filosofice ale vremii.
La Roma a deschis o școală de doctrină creștină.
Martirizarea Sf. Iustin a avut loc în vremea lui Marc Aureliu, între anii 165-166.
Biserica Ortodoxă îl cinstește la 1 iunie, iar cea Catolică la 14 aprilie.

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte mâine pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Acesta s-a născut în cetatea Trapezunt de pe coasta Mării Negre, în jurul anului 1300, şi era creştin-ortodox, iar de meserie era negustor.
În timpul unei călătorii către Cetatea –Albă a fost trădat de unul din partenerii de drum şi pârât în chip mincinos către mai marele cetăţii că Ioan ar dori să se convertească la păgânism. Pentru că Sf. Ioan a mărturisit pe adevăratul Dumnezeu, Mântuitorul Hristos, mai marele cetăţii s-a mâniat şi a poruncit ca sa fie omorât prin tăierea capului.
Creştinii din Cetatea Albă au luat trupul Sfântului mucenic Ioan şi l-au îngropat în Biserica cetăţii vreme de 70 de ani.
În anul 1402, Voievodul Alexandru cel Bun, împreună cu mitropolitul Iosif au adus în Moldova moaştele Sf. Ioan cel Nou. Ele au rămas aici până în 1686 când au fost duse pentru scurt timp în Polonia, pentru a fi ferite de armata lui Ioan Sobieski.
În anul 1783, moaştele Sf. Ioan cel Nou au fost readuse în Moldova, la Suceava, unde se regăsesc şi astăzi, în biserica Arhiepiscopală din Suceava.

Mâine, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 6-a după Paști sau a Vindecării orbului din naștere.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomislui, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Topraisar, de la ora 8:00.
După slujbă, Ierarhul nostru va oficia sfințirea Capelei “Sfântului Efrem” Episcopul Tomisului și a Baldachinului cu Racla, unde va fi așezat spre închinare și cinstire permanentă veșmântul Sfintei Filofteia.
Biserica Ortodoxă Română va cinsti marți pe cei 4 sfinţi martiri de la Niculiţel: Zotic, Atal, Camasie şi Filip.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată lângă Cripta Martirică de la Niculițel, județul Tulcea, în care au fost descoperite moaștele celor 4 sfinți martiri.
Tot marți, Ierarhul nostru va oficia de la ora 23:00, Sfânta Liturghie la biserica cu hramul celor 4 sfinți martiri din cartierul constănțean Faleză Nord.

Astăzi este Ziua Internaţională a Ocrotirii Copilului.
Această zi a fost iniţiată în anul 1924 când Liga Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului.
În anul 1954 Consiliul ONU a recomandat tuturor ţărilor să adopte o zi internaţională a copiilor, pentru a sublinia nevoia de bună înţelegere între copii.
În 1989 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, iar un an mai târziu, în 1990, România a ratificat şi ea această Convenţie.
Cu toate acestea, Ziua Copilului este sărbătorită în lume la date diferite, în funcţie de istoria naţională a fiecărei ţări.
Astfel, data de 1 iunie este Ziua copilului în România şi alte 24 de ţări, printre care Bulgaria, Polonia, Germania sau Rusia.

ANM a emis două atenționări, una cod galben și una de cod portocaliu de instabilitate atmosferică și de ploi abundente, pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă de astăzi de la ora 12:00, până luni, la ora 10:00.
Astfel, în intervalul menționat, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie în cea mai mare parte a Dobrogei și Munteniei, nordul Olteniei, jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură.
De asemenea, în special în estul și sud-estul țării vor fi vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice.
Cantitățile de apă vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp.

Mâine este Ziua Națională pentru Adopție.
Aceasta urmează în calendar celei internaţionale a copilului şi a părinţilor.
Iniţiativa acestei zile a avut-o, în 2014, fundația ‘Ador Copiii’. Astfel, sunt promovate adopția și soluțiile pentru simplificarea acestui proces, care în România este îngreunat de proceduri birocratice.
Statistica arată că un copil instituţionalizat dorit de o familie ajunge în grija acesteia nu mai devreme de un an şi jumătate, timp în care trebuie parcurse numeroase proceduri legale.

De astăzi, mașinile fără permis de acces care sunt găsite în Zona Peninsulară vor fi ridicate.
Șoferii își pot recupera mașinile doar după ce au achitat taxele și numai în prezența unui polițist local.
Tarifele sunt de 450 de lei pentru ridicarea mașinii,120 de lei pentru transport, și 60 de lei pe zi pentru depozitare.
Programul de restituire este non-stop.
Viteza de deplasare a vehiculelor în zona peninsulară este de maxim 30 km/h.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept