Știri 31 mai 2019

Mâine, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 7:45 slujba de sfințire a apei, urmată de Sfânta Liturghie, la paraclisul mănăstirii Galeșu-Poarta Albă, închinat Sfântului Iustin.
Duminică, Ierarhul Tomisului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Topraisar, de la ora 8:00.
După slujbă, Ierarhul nostru va oficia sfințirea Capelei “Sfântului Efrem” Episcopul Tomisului și a Baldachinului cu Racla, unde va fi așezat spre închinare și cinstire permanentă veșmântul Sfintei Filofteia.
Biserica Ortodoxă Română îi va cinsti marți pe cei 4 sfinţi martiri de la Niculiţel: Zotic, Atal, Camasie şi Filip.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată lângă Cripta Martirică de la Niculițel, județul Tulcea, în care au fost descoperite moaștele celor 4 sfinți martiri.
Tot marți, Ierarhul nostru va oficia de la ora 23:00, Sfânta Liturghie la biserica cu hramul celor 4 sfinți martiri din cartierul constănțean Faleză Nord.

Sute de copii din județul Constanța vor primi dulciuri, mâine, de Ziua lor.
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul Social al Arhiepiscopiei Tomisului a pregătit o surpriză pentru aproximativ 400 de copii aflați în evidența serviciilor sociale ale unor parohii din județul Constanța.
De la ora 11:00, la terasa „Briza” din Mamaia (zona Butoaie), copiii vor participa la un program dedicat lor și vor primi cadouri.
Cei mici vor fi binecuvântați de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Astăzi este Ziua Mondială fără Tutun.
Această zi a fost stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1987 în dorinţa de a atrage atenţia asupra pericolului utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
Potrivit OMS, anual, mai mult de un milion de decese, la nivel global, se datorează fumatului pasiv.
Organizația Mondială a Sănătății propune ca temă, pentru ediția de anul acesta, “Nu lăsa tutunul să te priveze de respiraţie”.
Specialiștii spun că milioane de oameni mor din cauza infarctului, iar fumatul este unul dintre factorii de risc.

Papa Francisc va vizita astăzi Catedrala Mântuirii Neamului.
Programul vizitei Papei Francisc la Patriarhia Română cuprinde o întrevedere în Palatul Patriarhiei cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu membrii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, de la ora 15:45.
Această întrevedere va fi urmată de vizita Suveranului Pontif la Catedrala Națională, unde va fi primit, la ora 17:00, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Programul nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte, conform hotărârii Sfântului Sinod.
La ieșirea din Catedrala Națională, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Papa Francisc vor saluta credincioșii prezenți cu salutul pascal: „Hristos a înviat!”.
Cei care doresc să asiste la eveniment sunt așteptați de la ora 14:00.
După vizită, Catedrala Națională va rămâne închisă accesului public, deoarece vor fi reluate lucrările de finisare a construcției.

CRTS organizează mâine o acțiune de donare de sânge.
Astfel, cu ocazia zilei Copilului, persoanele interesate pot dona între orele 09:00-13:00, la sediul Centrului din strada Nicolae Iorga numărul 85.
De asemenea, organizatorii spectacolului muzical ’’Cartea Junglei’’, se alătură acestei initiative și oferă primilor 5 donatori de mâine, câte două bilete la spectacolul organizat la Casa de Cultura a Sindicatelor, din Constanța, de la ora 19:00.

ANM a emis două atenționări, una cod galben și una de cod portocaliu de instabilitate atmosferică și de ploi abundente, pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă de astăzi de la ora 12:00, până luni, la ora 10:00.
Astfel, în intervalul menționat, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie în cea mai mare parte a Dobrogei și Munteniei, nordul Olteniei, jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură.
De asemenea, în special în estul și sud-estul țării vor fi vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice.
Cantitățile de apă vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp.

De mâine, mașinile fără permis de acces care sunt găsite în Zona Peninsulară vor fi ridicate.
Șoferii își pot recupera mașinile doar după ce au achitat taxele și numai în prezența unui polițist local.
Tarifele sunt de 450 de lei pentru ridicarea mașinii,120 de lei pentru transport, și 60 de lei pe zi pentru depozitare.
Programul de restituire este non-stop.
Viteza de deplasare a vehiculelor în zona peninsulară este de maxim 30 km/h.

Stresul de la locul de muncă accelerează procesul de îmbătrânire.
Oamenii de ştiinţă americani au ajuns la concluzia că stresul de la locul de muncă şi procesul de învăţare intens sunt asociate cu îmbătrânirea celulară.
Experții spun că într-un proces intensiv de învăţare, îmbătrânirea ADN-ului se accelerează de circa şase ori.
Potrivit cercetătorilor, o relaţie similară poate fi observată la persoanele cu profesii solicitante, dar şi în situaţii în care o persoană este expusă unui stres prelungit.

Județul Constanța va avea mai multe clase de învățământ profesional, în anul școlar 2019 – 2020.
Astfel, vor fi 75 de clase de învățământ profesional și profesional dual, comparativ cu cele 59 de clase propuse de ISJ Constanța.
Conform Inspectorului Școlar General, Gabriela Bucovală, această masură ar putea duce la creșterea mediei de admitere în clasele de liceu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept