Știri 24 mai 2019

Biserica Ortodoxă îl va cinsti luni pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul.
Astfel, mâine, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9:00, la Parohia Ovidiu 3.
Biserica este situată în orașul Ovidiu la Podul de Cale Ferată.
Totodată, ierarhul nostru va dărui parohiei un fragment din moaștele Sfântului Ioan Rusul.
Duminică noapte de la ora 23.00, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Cei care nu o pot face în cursul săptămânii, sunt așteptați mâine, între orele 9 și 13 la sediul CRTS Constanța din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Copiii din actualele centre de plasament din județul Constanța vor fi transferați în alte spații.
Este vorba despre locuințe de tip familial, și face parte dintr-un proces amplu, derulat la nivel naţional, care prevede schimbarea totală a modului în care sunt îngrijiţi aceşti oameni.
În jur de 60 de copii de la centrele de plasament Delfinul şi Orizont, din Constanţa, vor fi transferaţi în patru case de tip familial, care vor fi construite la Murfatlar şi Lumina.
O schimbare asemănătoare va surveni și în viața adulților cu dizabilități, îngrijiți de stat.

Programul ”Rabla pentru electrocasnice” a fost lansat de Ministerul Mediului.
Persoanele fizice se pot înscrie de astăzi prin intermediul aplicației electronice pe pagina de web a Administrației Fondului de Mediu.
Autorităţile doresc să încurajeze, astfel, achiziţionarea de electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, în special pe cele din clasa A2 plus sau A3 plus.
În funcţie de aparatul care urmează să fie cumpărat, se poate obţine o finanţare între 200 şi 400 de lei.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a lansat o aplicație care permite localizarea apelantului la numărul de urgență 112.
Aplicația, numită ”Apel 112”, este gratuită și este compatibilă cu telefoanele mobile cu sistem de operare Android sau iOS.
Chiar dacă aplicația este instalată și activă, această nu va transmite automat localizarea dacă nu există acoperire a operatorului sau dacă telefonul este în roaming.

Programul „Prima Casă” se va numi „O familie, o casă”.
Noul program va fi unul social, iar perioada de achitare a împrumutului se va reduce la cel mult 20 de ani, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
„O familie, o casă” va putea fi accesat de persoanele între 18 şi 55 de ani, iar statul va garanta 80% din valoarea creditului acordat.
Locuinţa trebuie să aibă minim două camere şi o suprafaţă totală care să nu depăşească 100 de metri pătraţi.
Dobânda este fixă de 5,5% pe an, pe toată durata creditului.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 22.00.
În intervalul menționat vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și izolat căderi de grindină.
Astfel de fenomene vor avea o probabilitate mai ridicată de apariție astăzi în regiunile estice, sud-estice, nordice și centrale.
Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Infecțiile intraspitalicești raportate în primele patru luni ale anului s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Peste 1.000 de infecţii au fost raportate de către 69 de spitale din întreaga ţară.
De exemplu, infecţia cu Clostridium difficile este o infecţie cu o incidenţă mare, care apare în mediul spitalicesc în relaţie directă cu tratamentul cu antibiotice şi care necesită măsuri speciale de izolare pentru că are un grad mare de contagiozitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept