Știri 21 mai 2019

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi mama sa Elena.
Aceştia sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337.
Ei sunt socotiţi întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul. Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creştinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313.
Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă.
La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Totodată, ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care Biserica Învierii din Ierusalim, Biserica Naşterii Domnului din Betleem şi Biserica Tatăl nostru de pe Muntele Măslinilor.
După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de răsărit, devenit ulterior Bizanţul, şi întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
În ţara noastră numeroase locaşuri de cult îşi sărbătoresc hramul.
Printre acestea se numără Catedrala Patriarhală din Bucureşti, biserica sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa şi Mânăstirea Sfânta Elena de la mare, de lângă localitatea Costineşti.
Totodată, peste 1,8 milioane de romani îşi serbează ziua numelui, iar dintre aceştia 1 milion două sute de mii sunt bărbaţi, iar 7 sute de mii sunt femei.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti luni pe Sf. Mărturisitor Ioan Rusul.
Astfel, sâmbătă, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie, de la ora 9, la Parohia Ovidiu 3.
Biserica este situată în orașul Ovidiu la Podul de Cale Ferată.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Cei care nu o pot face în cursul săptămânii, sunt așteptați sâmbăta aceasta, între orele 9 si 13 la sediul CRTS Constanța din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Ieri a început prima etapă a înscrierii copiilor la grădiniță pentru anul școlar 2019-2020.
Aceasta se va încheia pe 14 iunie.
Orarul înscrierilor a fost stabilit de conducerea fiecărei unităţi de învăţământ.
El trebuie afişat la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi, eventual, pe site-urile inspectoratelor şcolare.
Cea de a doua etapă a înscrierii copiilor nou-veniți se va desfășura în perioada 24 iunie – 26.iulie.

Șoferii care fac transport alternativ de persoane se vor supune unor reguli mai dure, similare cu cele pentru taximetriști.
Nu vor mai putea folosi mașini mai vechi de 10 ani, trebuie să treacă teste psihologice și trebuie să dețină un nou tip de autorizație: de transport alternativ.
Aceste reguli apar în proiectul de ordonanță de urgență la care lucrează experți din mai multe ministere.
Reprezentanții companiilor de profil atrag atenția că regulile tot mai stricte vor însemna mașini mai puține și tarife mai mari.
Potrivit statisticilor, numărul șoferilor care fac transport alternativ de persoane a scăzut cu o pătrime în mai puțin de o săptămână, odată cu introducerea amenzilor de la prima abatere.

Taberele vor trece în administrarea consiliilor judeţene până anul viitor.
Anunțul a fost făcut de Ministrul tineretului şi sportului, Bogdan Matei.
El a mai spus că va avea loc un proces de descentralizare, deoarece ministerul nu are bani suficienţi pentru a le reabilita.

Camera Reprezentanților Texas a aprobat un proiect de lege care interzice finanțarea furnizorilor de avorturi.
Proiectul de Lege ar interzice oricărei administrații, statale sau locale, să încheie contracte cu furnizorii de avort, precum Planned Parenthood, pentru orice fel de servicii, inclusiv educația sexuală și măsurile de contracepție.
În luna februarie, Administrația Trump a emis în acest sens un nou regulament federal, care subliniază faptul că fondurile federale ale contribuabililor prevăzute pentru servicii de planificare familială nu pot fi folosite pentru a susține avortul în nici un fel.

Sâmbătă a avut loc a opta ediție a Marșului pentru Viață de la Roma.
La evenimentul de promovare a dreptului universal la viață au participat, alături de alte organizații, și organizația studenților pro-viață italieni, Universitari per la Vita.
Delegații pro-viață din întreaga lume au fost prezente la marșul de la Roma.
România a fost reprezentată, alături de delegații din Franța, Spania, Germania, Olanda, Statele Unite, Brazilia, Argentina și Noua Zeelandă.

În New York, mesajele pe telefon în timpul traversării străzii ar putea deveni infracțiune.
Așa arată un proiect de lege introdus de Senatul statului american, care prevede amenzi între 50 și 150 de dolari, în funcție de numărul de infracțiuni.
Un raport al Asociației pentru Siguranță pe străzi a relevat că doar în New York 6000 de pietoni au fost uciși în 2017 de mașini.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept