Știri 20 mai 2019

Biserica Ortodoxă îi va cinsti mâine pe Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii, Constantin şi mama sa, Elena.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 18:00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va conduce procesiunea cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, Zotic, Atal, Camasie și Filip, ce va pleca de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, pe traseul: Str. Arhiepiscopiei, Bdul. Regina Elisabeta – Str. Termele Romane – Str. Traian – Str. Mircea cel Bătrân – Bdul. Mamaia – Str. Mihai Viteazu – Str. Călugăreni – Str. Ștefan Mihăileanu – biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I”.
Mâine, de la ora 8.45, Ierarhul nostru, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie, de la ora 9, la biserica Sf. Ioan Rusul din orașul Ovidiu, lângă podul de cale ferată, care își va cinsti luni, 27 mai, ocrotitorul spiritual.

Astăzi a început sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu care se pregătesc pentru olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale sportive.
Aceştia vor susţine azi şi mâine probele orale la Limba română, respectiv Limba maternă, iar miercuri se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Joi şi vineri este programată evaluarea competenţelor digitale.
Examenele scrise vor începe lunea viitoare, pe 27 mai şi se vor încheia pe 30 mai.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru sfârşitul acestei luni, iar până pe 5 iunie vor fi soluţionate eventualele contestaţii, după care vor fi afişate rezultatele finale.

Facebook va introduce restricţii ale utilizatorilor care postează comentarii ce instigă la ură.
Aceasta se află printre măsurile propuse ca răspuns la atacurile teroriste de la Christchurch, din Noua Zeelandă.
O altă regulă este oprirea imediată a accesului utilizatorilor la transmisiunile live, pentru o perioadă de timp determinată.

Rebusul şi sudoku îmbunătăţesc funcţiile cerebrale ale persoanelor cu vârste peste 50 de ani.
Astfel, persoanele care au rezolvat mai des jocuri de perspicacitate, s-au descurcat mai bine la testele de atenţie, logică sau memorie iar abilităţile cognitive au fost mai bune decât alţi adulţi care nu obişnuiesc să facă acest lucru.
La sondaj au participat peste 19.000 de persoane și a fost realizat online de către cercetătorii londonezi.
În cazul amatorilor de cuvinte încrucişate, funcţiile cerebrale au fost echivalente cu cele ale unor persoane cu zece ani mai tinere, la testele gramaticale, şi cu cele ale unor persoane cu opt ani mai tinere, la testele care au măsurat memoria pe termen scurt.

România a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană.
Astfel, rata anuală a inflației a urcat la 4,4% luna trecută, potrivit Eurostat.
Aprilie este a patra lună consecutivă în care România ocupă prima poziție în topul scumpirilor din UE, ritmul creșterilor de preț urmând o tendință ascendentă de la începutul anului.
Astfel, în martie, rata anuală a inflației în România a fost de 4,2%, iar în primele două luni ale anului creșterea prețurilor de consum s-a situat la 3,2 și 4%.

ANM a emis o nouă informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine, la ora 22.00.
Astfel, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp, 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Asociația Pro Consumatori lansează campania de informare „Stop 5G”.
Scopul acestei campanii este atragerea atenției autorităților statului român „asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu și oameni”.
Asociația afirmă că statul român a trecut la etapa de implementare a testelor în teren, la București și la Florești, în județul Cluj, „fără ca populația să fie informată despre efectele adverse asupra sănătății”.
În prezent există în lume mii de studii referitoare la impactul devastator generat de folosirea acestei tehnologii asupra mediului și ființelor vii.

Jumătate din mierea produsă în România este exportată.
Țara noastră este unul dintre cei mai importanţi producători de miere din Uniunea Europeană, cu aproximativ 40 de mii de apicultori care, împreună, deţin peste 1,6 milioane de familii de albine.
În fiecare an se produc, în medie, peste 25 de mii de tone de miere.
Cu toate acestea, în ceea ce priveşte consumul, suntem la coada clasamentului, astfel că anual, un român consumă în medie doar 550 de grame de miere.

Bugetul pentru medicii de familie va fi majorat în acest an cu 25%.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a mai spus că va mări numărul de locuri la concursul de Rezidenţiat.
De asemenea, din împrumutul negociat cu Banca Mondială, în valoare de 800 milioane de euro, o parte importantă va fi destinată pentru plata serviciilor suplimentare şi dotarea cu echipamente medicale a cabinetelor medicilor de familie şi a medicilor comunitari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept