Știri 10 mai 2019

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în comuna Dumbrăveni.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.30, slujba de sfințire a picturii bisericii mănăstirii Dumbrăveni, urmată de Sfânta Liturghie.
Așezământul monahal este ocrotit de către Sfântul Emilian de la Durostorum.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 3-a după Paști sau a Mironosițelor.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Pantocrator, cu hramul Sfânta Maria Magdalena, din localitatea Drăgănești-Vlaşca, jud. Teleorman.

Astăzi este Ziua Regalității în România.
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Parlamentul, Președintele României, Guvernul și celelalte autorități publice centrale și locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.
Proiectul legislativ privind instituirea acestei sărbători a fost adoptat de Camera Deputaților, pe 22 aprilie 2015.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura miercuri în localitatea 2 mai.
Cei care vor să doneze sunt așteptați între orele 8:30 și 13:30, la Grădiniţa Fraţii Grimm din localitatea 2 Mai.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța, Primăria Comunei Limanu, Școala Gimnazială Nr. 2 din localitatea 2 Mai și Parohiile: Sfântul Nicolae din Limanu, Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Ștefan din 2 Mai.

Sportul ar putea deveni o materie obligatorie încă de la creşă.
Un proiect de lege cere ca preşcolarii să aibă în program cel puţin două ore de educaţie fizică pe săptămână, la fel ca elevii.
Iniţiatorii au plecat de la statisticile conform cărora 90% dintre copii stau până la 8 ore pe zi în faţa televizorului sau a telefonului mobil.
Studiul arată că unu din trei tineri români nu face sport deloc, nici măcar la orele de educaţie fizică de la şcoală.
Proiectul de lege urmează să fie votat în Parlament.

Primăria amenajează o nouă parcare pentru constănțeni.
Aceasta se află în cartierul Inel II, în perimetrul delimitat de străzile Prieteniei, Solidarității, Dreptății și Dumitru Marinescu.
Parcarea vine în continuarea celor din zona Școlii Generale nr. 39 „Nicolae Tonitza“, unde au fost date în folosință peste 200 de locuri de parcare.
Reamintim că Primăria a demarat o amplă campanie de eliberare a domeniului public de garaje.
Acțiunea vizează peste două mii de garaje din toate cartierele din oraș.

Pachetul medical de bază va fi diversificat.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a precizat că acesta nu va fi redus, dar va fi modificat în sensul introducerii de noi servicii.
Ea a explicat că, prin forma noului pachet de bază se dorește asigurarea de servicii medicale pentru un număr mai mare de pacienți decât în prezent.
În ceea ce privește pachetul minim, o reducere a serviciilor medicale este imposibilă, întrucât el conține trei puncte esențiale, care nu pot suporta modificări, a precizat Sorina Pintea.

Preţul benzinei în România a scăzut sub media europeană.
Cel al motorinei este în continuare mai mare cu 2%.
Cu toate taxele incluse, costul carburanţilor este mai mic în România raportat la media europeană.
Benzina are un preţ de 1,22 euro pe litru în ţara naostră, faţă de media europeană de 1,48 euro pe litru, iar motorina costă 1,25 euro pe litru, comparativ cu nivelul mediu de 1,38 euro din Europa.

Noile reguli pentru pensionarea femeilor vor intra de mâine în vigoare.
Potrivit legii, femeile vor putea opta în scris să lucreze până la vârsta de 65 de ani, cu continuarea contractului de muncă, iar angajatorul nu va putea limita dreptul salariatei de a continua activitatea.
De asemenea, România s-a angajat ca până în anul 2023 să egalizeze, vârsta de pensionare la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Autorităţile recomandă consumatorilor să semnaleze orice diferenţă de calitate între produsele vândute sub aceeaşi marcă.
Vizate sunt atât produsele alimentare oferite la vânzare, mai ales în centrele comerciale, dar şi bunurile de larg consum, electrocasnicele, detergenţii şi produsele cosmetice.
Comisari în protecţia consumatorilor îndeamnă populaţia să sesizeze asemenea diferenţă de calitate, practica fiind considerată înşelătoare, la nivel european.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept