Știri 9 mai 2019

Astăzi se împlinesc 142 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.
La 9 mai 1877, Ministrul de Externe al ţării noastre, Mihail Kogălniceanu, proclama în Adunarea Deputaţilor, Independenţa de Stat a României.
Deznodământul războiului din Balcani şi Tratatul de Pace de la Berlin din anul 1878 au înscris definitiv România între statele suverane ale Europei.

Tot astăzi este și Ziua Europei.
În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman.
Aceasta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din anul 1985.

Parcarea de la Poarta 1 este închisă astăzi.
Este vorba de cea de la intrarea în Portul Constanţa.
Măsura este luată pentru efectuarea reabilitării accesului în zonă şi a fluidizării traficului în interiorul parcării.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, va fi amenajat un scuar în interiorul parcării, în jurul căruia vor staționa taximetrele.
Pentru ca lucrările să se deruleze în condiții optime, constănțenii sunt rugați să nu își lase autovehiculele în parcare și să nu staționeze în zonă.

Mobilierul urban din Constanța va fi modernizat.
Este vorba de amplasarea a 40 de seturi – mese și bănci de recreere în parcul Tăbăcărie, iar în zilele următoare acțiunea va continua și în alte parcuri din oraș.
Primăria roagă constănțenii să păstreze în bune condiții mobilierul urban, coșurile de gunoi, dar și dispozitivele pentru deșeuri canine.

Acordul preliminar pentru construcţia a două reactoare la Cernavodă a fost semnat ieri de Nuclearelectrica şi o companie din China.
Reactoarele trei şi patru vor avea cumulat o putere de 1.400 de megawaţi şi vor dubla capacitatea Centralei de la Cernavodă, a precizat ministrul energiei, Anton Anton.
Pentru cele două noi reactoare construcţia efectivă va începe în următorii doi-trei ani.

Cazinoul din Constanța va fi restaurat.
Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și restaurarea acestuia.
Durata estimativă pentru realizarea proiectului este de 30 de luni, iar lucrările vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Persoanele care au obținut venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute nu vor mai plăti contribuţia la sănătate.
Ministerul Finanțelor va elabora un proiect de act normativ pentru scutirea de la plată a contribuției de sănătate a persoanelor care în perioada 2014-2017 au obținut venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute.
De această scutire vor beneficia și cei care au primit deja decizii de impunere de la ANAF pentru contribuțiile la sănătate aferente perioadei, a precizat premierul Viorica Dăncilă.

Produsele bio şi cele tradiţionale ar putea avea TVA redus.
Asociaţiile producătorilor de produse bio, tradiţionale şi de promovare a alimentului românesc au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9 la 5%.
Măsura este benefică pentru oprirea depopulării satelor româneşti, dar şi în favoarea producţiei, consumului şi accesului unei categorii mai mari de consumatori la produse agroalimentare româneşti de calitate.
Potrivit producătorilor, actuala legislaţie pentru produsele tradiţionale româneşti este foarte restrictivă şi costurile de producţie sunt semnificativ mai mari.

Statul american Georgia interzice avortul din momentul în care bătăile de inimă ale fătului pot fi detectate.
Guvernatorul statului a promulgat o lege în acest sens.
Criticii textului afirmă că aceasta înseamnă de fapt interzicerea avorturilor, dat fiind că bătăile inimii pot fi auzite din a şasea săptămână de sarcină, când multe femei nu sunt conştiente încă de starea lor de graviditate.
Ohio, Missouri şi Tennesse sunt la rândul lor pe cale să adopte legi la fel ca Georgia.
De asemenea, legislatorii din Alabama vor să le interzică medicilor să practice avorturile, sub pedeapsa cu închisoarea.

Înscrierea în învățământul dual va începe pe 24 iunie.
Elevii au la dispoziție doar 2 zile pentru a-și exprima opțiunile și apoi pentru a depune fișa de înscriere la liceele care au clase duale.
În cadrul învățământului profesional dual, elevii fac 3 ani pregătire teoretică la școală și pregătire practică în companii private, unde la finalizarea studiilor au întâietate la angajare.
De asemenea, ei primesc o bursă lunară de 400 lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept